Summit EU-Rusko začíná v Jekatěrinburgu

04.06.2013
čtk

Jaderné programy Íránu a Severní Koreje i situace v arabských zemích budou hlavními tématy v uralském Jekatěrinburgu na programu účastníci summitu Evropské unie a Ruska. Prezident Vladimir Putin se podle agentury Interfax v rozhovoru s vedením Evropské unie nehodlá vyhýbat ani konfliktům v postsovětském prostoru a na pořad se údajně dostanou i lidská práva v Rusku.

K výměně názorů s ruským vedením přijeli z Bruselu unijní prezident Herman Van Rompuy, šéf Evropské komise José Barroso a ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová. Jejich jednání s Putinem začalo už pondělní večeří, při níž se hovořilo zejména o syrské krizi. Summity EU-Rusko se tradičně konají dvakrát ročně.

Podle ruských médií dnešní druhý, hlavní den diskusí nepřinese velký diplomatický průlom. Moskva trvá na svém právu dodávat zbraně syrskému režimu a odmítá výtky ohledně svého postupu vůči opozici či nevládním organizacím. Brusel zas v obavě z vývozu organizované zločinnosti jen váhavě naslouchá stále naléhavějším ruským výzvám ke zrušení víz.

Summity Rusko-EU se v prvním pololetí tradičně konají v Rusku, zatímco ve druhém v některé z členských zemí Evropské unie. Kromě Moskvy a Petrohradu už evropské státníky hostil Chabarovsk, Chanty-Mansijsk, Tomsk, Nižnij Novgorod nebo Rostov na Donu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek