Lotyšsko může podle Evropské komise zavést euro

05.06.2013
čtk

Lotyšsko splňuje podmínky pro přijetí eura v roce 2014, jak si tato baltská země přeje. Uvedla to dnes Evropská komise ve své hodnotící zprávě o tom, jak plní Lotyšsko kritéria pro přijetí jednotné evropské měny. Formální rozhodnutí o zavedení eura v Lotyšsku se očekává na zasedání ministrů financí EU 9. července.

Komise dospěla k závěru, že Lotyšsko dosáhlo vysokého stupně dlouhodobé ekonomické konvergence s eurozónou, a navrhuje, aby členské země rozhodly o zavedení eura v Lotyšsku od 1. ledna 2014. Lotyšsko si přeje stát se brzy 18. členem eurozóny.

„Zájem Lotyšska přijmout euro je znakem důvěry v naši společnou měnu a dalším důkazem, že se mýlili ti, kteří předvídali zánik eurozóny,“ řekl ke zprávě komisař pro hospodářské a měnové záležitosti a euro Olli Rehn.

Zpráva zkoumá, zda Lotyšsko splňuje podmínky pro přijetí jednotné měny. A to v prvé řadě ekonomická kritéria, jakými jsou cenová stabilita, zdraví státních financí, stabilita směnných kurzů a konvergence dlouhodobých úrokových měr. Dále vyhodnocuje soulad lotyšských zákonů s pravidly eurozóny, nezávislost ústřední banky, kompatibilitu s principy Evropské centrální banky.

„Zkušenost s Lotyšskem ukazuje, že země se mohou úspěšně vypořádat s jakkoli vážnými makroekonomickými problémy a stát se silnějšími,“ usoudil eurokomisař. Lotyšsko po hluboké recesi v letech 2008 a 2009 přijalo správná rozhodnutí za podpory finančního asistenčního programu EU-MMF. „A vyplatilo se to: Lotyšsko bude mít letos podle prognóz nejrychlejší ekonomický růst v EU,“ dodal Rehn.

Zprávu komise si vyžádalo Lotyšsko. Řádná zpráva komise ke všem zemím EU, které jako Česko ještě nepřijaly euro, se plánuje až na příští rok.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek