06.06.2013
čtk

Krachující evropské banky, na které bude v rámci dozorového mechanismu dohlížet Evropská centrální banka (ECB), by mohla zavírat nová evropská agentura, o které se debatuje v Evropské unii. Vyplývá to z návrhů, ke kterým se dostala agentura Reuters. Jednotný mechanismus řešení krachujících bank má být jedním z pilířů připravované bankovní unie, jejíž zavedení prosazuje Brusel.

Základním kamenem této unie má být společný bankovní dohled pod záštitou ECB. Dokončen by měl být příští rok, kdy ECB převezme dohled nad bankami spolupracujících členských zemí. Na řadu tak přicházejí diskuze o druhém pilíři bankovní unie. Tím by měla být instituce, jejímž úkolem by bylo zavírat krachující banky, a také společný fond, z nějž by se kryly náklady s tím spojené.

Plán připravuje Evropská komise. Podle pracovní verze, kterou prostudovala agentura Reuters a o níž diskutovali zástupci 27 zemí EU, činitelé navrhují, aby EK a nově vzniklá agentura získaly pravomoc uzavřít banky, kde ECB zjistí problém. Peníze na toto řešení by pak šly z centrálního fondu, do nějž by přispíval samotný sektor. Zatím ale není jasné, kdo by tyto náklady hradil v době, kdy bude tento mechanismus vznikat.

Návrhy Komise musí schválit členské státy, aby se mohly stát unijními zákony. Především Německo, které má největší ekonomiku v Evropě, ostražitě sleduje všechny plány, které by mohly zahraničním institucím umožnit zavírat krachující německé banky. Nesouhlasilo by zřejmě ani s tím, aby na sebe prostřednictvím nějakého fondu vzalo část nákladů v případě, kdyby zkrachovala banka například ve Španělsku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek