Barroso: Sýrie je skvrna na svědomí světa. EU pošle 400 milionů

07.06.2013
čtk

Evropská unie dá na pomoc obětem konfliktu v Sýrii dalších 400 milionů eur (deset miliard korun). Budou určeny hlavně uprchlíkům. Peníze půjdou do Sýrie a okolních zemí, které uprchlíky přijaly. Komisař pro rozpočet Janusz Lewandowski předem upozornil, že EU nemůže kvůli úsporné rozpočtové politice poskytnout tolik peněz, kolik žádá OSN.

Předseda komise José Barroso ve čtvrtek o Sýrii prohlásil, že je to „skvrna na svědomí světa“. Připomenul, že unie přispívá na humanitární pomoc Syřanům nejštědřeji z celého světa a že už poskytla 840 milionů eur. Peníze jsou podle něj určeny na zmírnění „nejdramatičtější humanitární krize posledního desetiletí“. „Situace se ale horší a to si vyžaduje mimořádná opatření. Proto poskytneme 400 milionů eur na humanitární i jinou pomoc Sýrii a jejím sousedům, zejména Libanonu a Jordánsku. Potřebujeme k tomu neomezený a bezpodmínečný přístup (k Syřanům) a je také třeba, aby v Sýrii ustavili dočasnou vládu národní jednoty,“ řekl Barroso.

Mluvčí komise vysvětlil, že nehumanitární pomocí jsou myšleny příspěvky k rozpočtům státům sousedícím se Sýrií. Právě ty nesou největší břímě, protože přijaly statisíce prchajících Syřanů. Podle odhadů ze Sýrie uprchlo 1,5 milionu lidí, necelého půl milionu je jich v Jordánsku a téměř stejně v Libanonu. Další jsou pak v Turecku, Iráku a Egyptě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek