Německý ústavní soud projednává stížnost na kroky ECB

11.06.2013
čtk

Německý ústavní soud dnes začal projednávat stížnost na protikrizová opatření, k nimž v rámci programu nákupu dluhopisů OMT loni přikročila Evropská centrální banka (ECB). Podle kritiků tak ECB překročila své pravomoci, protože skrytě pomáhá financovat vlády, což má výslovně zakázáno. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble ale dnes před soudem v Karlsruhe vyjádřil přesvědčení, že tomu tak není a že se to u soudu ukáže.

Klíčový program ECB spočívá v odkupu státních dluhopisů těch zemí, které mají vysoké náklady na obsluhu dluhu. Program měl pomoci ukončit dluhovou krizi v eurozóně a podle některých odborníků skutečně pomohl situaci velmi zklidnit. Předseda německého ústavního soudu dnes ale ujistil, že na rozhodování soudu to nebude mít vliv.

Program ECB napadla různorodá skupina stěžovatelů, v Německu jich je více než 35.000. Je mezi nimi i poslanec Peter Gauweiler z bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) nebo krajně levicová strana Levice. Tvrdí, že opatření ECB je porušením jak evropské legislativy, tak německé ústavy, protože jen zvolené parlamenty mohou rozhodovat, na co se budou vynakládat peníze daňových poplatníků. Jde přitom o stovky miliard eur.

Německá vláda opatření hájí

Schäuble řekl, že argumentům žalujících nevěří. „Německá vláda nevidí známky toho, že by opatření dosud přijatá ECB měla překračovat její mandát,“ řekl. Ministr se také domnívá, že nejde o záležitost spadající do národní soudní pravomoci. Někteří právní experti tvrdí, že ústavní soud, jenž by se měl věcí zabývat do středy, by případ mohl předat Evropskému soudnímu dvoru v Lucemburku.

Podle německé kancléřky Angely Merkelové bude spolková vláda u ústavního soudu argumentovat důležitostí Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) a tím, že ECB dělá právě to, co je ke stabilizaci eura zapotřebí.

ECB představila program OMT loni v září. V rámci programu má kupovat na sekundárním trhu dluhopisy zadlužených zemí s kratší splatností. Podmínkou nákupu je, že každá taková země požádá o pomoc z evropských záchranných fondů a bude souhlasit s podmínkami pomoci. Podle kritiků je tento krok nelegálním financováním vlád, podkopává nezávislost a důvěryhodnost ECB a povede k růstu inflace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek