Chorvatský vstup do EU přinese komplikace lidem z okolních zemí

14.06.2013
čtk

Vstup Chorvatska do Evropské unie sice přinese jeho občanům snazší cestování do zahraničí a díky společnému celnímu prostoru se také ulehčí přechodům na slovinské a maďarské hranici, jinde však problémy přibudou. Podle serveru vecernji.hr, se od 1. července návštěva Chorvatska výrazně zkomplikuje pro lidi z okolních zemí, které nejsou členy EU, tedy z Bosny a Černé Hory.

Nové nařízení, které se týká například i turistů se srbskými cestovními doklady, totiž stanoví, že lidé bez biometrického pasu budou potřebovat pro cestu do Chorvatska vízum. Navíc od nich celníci budou moci vyžadovat, aby prokázali, že mají na každý den pobytu připraveno sto eur. V případě pětičlenné rodiny z Bosny to znamená, že pro obvyklý víkendový pobyt musejí mít připraveno nejméně tisíc eur (asi 25.600 korun).

Předpisy se ale zpřísní také v případě převážení léků. Bosenská média nedávno informovala, že chorvatští celníci už s předstihem provádějí u návštěvníků s pasem Bosny a Hercegoviny přísnější prohlídky a požadují lékařské potvrzení o převážených medikamentech.

Jak tvrdí chorvatští novináři, hrozícím potížím na hranicích se dalo předejít uzavřením nových dohod, které se chystají již řadu měsíců. Už před rokem a půl byla například připravena smlouva o přeshraničním styku s Bosnou, kvůli vnitropolitickým potížím mezi jednotlivými bosenskými etniky se ji ale dosud nepodařilo dovést k podpisu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek