Komise navrhuje pravidelné kontroly jaderných elektráren

14.06.2013
čtk

Evropská komise navrhla pravidelnou kontorlu jaderných elektráren v sedmadvacítce. Mělo by se tak dít každých šest let. Opatření jsou podle agentury Reuters reakcí na předloňskou havárii v japonské elektrárně Fukušima. EU po havárii uskutečnila sérii zátěžových testů, aby prověřila odolnost evropských jaderných elektráren.

„V Evropě je dnes v provozu 132 jaderných reaktorů. Úkolem komise je zajistit, aby u každého z nich byla nejvyšší prioritou bezpečnost,“ uvedl evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger. Zátěžové testy zkoumaly, jak jsou elektrárny připraveny vypořádat se s extrémními případy, jako jsou ničivá zemětřesení či záplavy. Testy ukázaly, že žádnou z evropských elektráren není třeba uzavřít a že úroveň bezpečnosti je obecně vysoká. Odhalily však řadu nedostatků, jejichž odstranění si vyžádá částku od deseti do 25 miliard eur (od 257 do 643 miliard korun).

Nové jaderné elektrárny budou muset být podle návrhu komise koncipovány tak, aby případné poškození reaktoru nemělo žádné dopady na okolí. Regulační orgány jednotlivých členských států EU budou mít rovněž za úkol navrhnout strategii pro komunikaci s veřejností v případě nehody. Občanům má být navíc poskytnut prostor v rozhodovacím procesu při udělování povolení pro nové jaderné elektrárny.

Před zavedením budou muset nová pravidla schválit všechny členské země. Pravidla zahrnují i to, že EU bude moci poslat do určité země inspektory, pokud se jí bude zdát, že kontrola byla nedostatečná nebo s ní země otálí. Mnoho poslanců Evropského parlamentu a ekonomů nová pravidla kritizuje a považuje je za nedostatečná.

Jaderná energetika je v Evropě kontroverzním tématem. Některé členské státy, například Německo a Rakousko, se staví proti jejímu využívání, zatímco jiné, třeba Francie a Británie, plánují výstavbu nových jaderných reaktorů. Jaderné reaktory jsou nyní ve 14 zemích EU, přičemž více než 40 procent evropských jaderných reaktorů se nachází ve Francii. Čtyři reaktory jsou nyní ve výstavbě ve Finsku, Francii a na Slovensku, výstavba dalších osmi se plánuje.

V České republice fungují dvě jaderné elektrárny. O dostavbu elektrárny v Temelíně se ucházejí americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské Konsorcium MIR.1200. Společnost ČEZ, která elektrárnu provozuje, chce o vítězi tendru rozhodnout letos na podzim. Výstavba dvou nových bloků by měla být dokončena v roce 2025.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek