1 bilion eur: EP a členské státy mají dohodu

20.06.2013
čtk

Zástupci Evropského parlamentu a členských zemí EU se shodli na hlavních bodech rozpočtového plánu pro období 2014-2020. Oznámil to irský vicepremiér Eamon Gilmore. Spor o rozpočet, který počítá s výdaji kolem bilionu eur se vlekl několik měsíců. Detaily dohody dostanou příští týden v úterý na stůl ministři zahradičí a začátkem července plénum Evropského parlamentu.

Poslední kolo jednání skončilo ve středu večer. Spor se vedl hlavně o požadavek europoslanců, aby se nevyužité peníze mohly přesouvat do jiných rozpočtových kapitol. Dohoda přesouvání peněz umožňuje, ale za dodržení určitých podmínek, řekl Gilmore.

Členské státy se na únorovém summitu dohodly na návrhu, podle něhož výdaje pro nadcházející sedmileté období nepřekročí v platbách 908 miliard eur (asi 23,3 bilionu Kč). Se započtením závazků to má být zhruba 960 miliard eur (asi 24,6 bilionu Kč). Kdyby rozpočtové vyjednávání mezi Evropským parlamentem a irským předsednictvím ztroskotalo, platil by pro nadcházející rok letošní rozpočet, ale s ohledem na inflaci zvýšený o dvě procenta.

Poslanci v dohodě také chtěli záruky, že se v roce 2016 rozpočet zreviduje podle ekonomického vývoje. Evropská komise proto v roce 2016 předloží hodnotící zprávu o rozpočtovém plánu, uvedl Gilmore. Irský vicepremiér nevyloučil, že by v závislosti na ekonomickém vývoji mohla navrhnout v rozpočtu změny.

Schválení sedmiletého rozpočtového plánu europoslanci podmíňovali ještě doplněním 11 miliard eur do letošního rozpočtu, aby unie neskončila v deficitu. Členské státy zatím souhlasily se 7,2 miliardami eur, které by měly být doplněny později. Dalším požadavkem europoslanců byl harmonogram zavedení vlastních daňových příjmů EU.

Irské předsednictví a Evropský parlament se dohodly také na posílení Fondu solidarity, který pomáhá s náhradami škod při živelních a dalších katastrofách. Posíleny mají být v letech 2014 a 2015 výdaje na podporu zaměstnanosti mladých.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek