MMF doufá, že se v červenci dohodne s Řeckem na další části úvěru

24.06.2013
čtk

Mezinárodní měnový fond (MMF) věří, že v červenci dosáhne s Řeckem dohody o uvolnění další části záchranného úvěru. Má se tak stát, až řecká vláda přezkoumá svou hospodářskou strategii. V rozhovoru s agenturou Reuters to na ekonomickém fóru v Petrohradu řekl první náměstek ředitelky MMF David Lipton.

„Vzali jsme si oddechový čas, protože sama vláda diskutuje o své koalici. My jsme souhlasili, že se na konci měsíce vrátíme,“ řekl Lipton. Reagoval tak na současnou politickou krizi v Řecku kvůli odpojení veřejnoprávního rozhlasu a televize ERT, které vedlo až k odchodu jednoho levicového člena vládní koalice do opozice. Řeckou vládní koalici opouští levicová strana DIMAR, kterou vládní konzervativci obviňují z toho, že blokovala například reformy ve veřejném sektoru.

„Pokud budeme schopni dosáhnout dohody do konce července, peníze jsou na další období připravené a pak bychom mohli pokročit,“ dodal. Řecké reformy, nutné k uvolnění úvěrů od Evropské unie a MMF, váznou mimo jiné kvůli zpoždění v plánované privatizaci některých státních firem. Podle Liptona jsou však Atény odhodlány situaci řešit.

List Financial Times s odvoláním na nejmenovaný zdroj ve čtvrtek uvedl, že MMF by mohl příští měsíc platby Řecku pozastavit, pokud lídři eurozóny nezacelí díru ve financování řeckého záchranného programu. Podle zdrojů Reuters se někteří řečtí věřitelé zdráhají pokračovat ve finanční pomoci Řecku kvůli obavám, že financování země je částečně v rozporu s pravidly Evropské centrální banky. Řecko by prý kvůli otálení jiných evropských zemí letos mohlo dostat o dvě miliardy eur méně.

Inspektoři EU a MMF musejí v Řecku uskutečnit podle plánu kontrolní návštěvu v červenci, aby se zabránilo problémům s financováním. Lipton se také zmínil o tom, že rozvíjející se ekonomiky by měly nechat své finanční trhy fungovat normálně, navzdory znepokojení, které vyvolalo středeční oznámení americké centrální banky (Fed). Její šéf avizoval, že Fed by za určitých okolností mohl už letos začít omezovat svou mimořádně podpůrnou měnovou politiku. Plán Fedu podle Liptona znamená, že americká ekonomika je již dost silná na to, aby pomohla i zbytku světa. Také upozornil, že model úvěrových investic Číny již možná narazil na svůj limit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek