Na podporu Erdogana se sešly ve Vídni tisíce lidí

24.06.2013
čtk

V rakouské metropoli se o víkendu sešlo více než osm tisíc lidí, kteří demonstrovali na podporu tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. V centru rakouské metropole se konala také protidemonstrace, jíž se podle agentury APA zúčastnilo asi 600 odpůrců turecké vlády. V Rakousku stejně jako v Německu žije silná turecká menšina.

Proerdoganovský průvod se konal ve čtvrti Favoriten na jihu Vídně, zatímco demonstrace proti turecké vládě se odehrála v centru rakouského hlavního města. Stoupenci Erdogana ostře kritizovali mimo jiné údajně jednostranné mediální informace o vlně tureckých protestů, které začaly před třemi týdny v Istanbulu v parku Gezi. „Zpravodajské televize jako BBC a CNN přinášejí nepravdivé informace,“ řekla APA 25letá účastnice manifestace Esra. Podle ní jsou turečtí policisté vykreslováni jako zločinci a vláda jako diktatura.

Erdoganovi stoupenci nesli jeho portréty, mávali tureckými vlajkami a prapory Erdoganovy strany AKP a provolávali premiérovo jméno. Původní istanbulský protest proti kácení stromů postupně přerostl ve vlnu odporu proti údajně autoritářské vládě.

Střety demonstrantů s policií si v Turecku vyžádaly dohromady čtyři mrtvé, tisícovky zraněných a desítky zatčených, což vyvolalo kritiku Ankary v zahraničí. Na čtvrtek večer jsou podle APA plánovány demonstrace proti turecké vládě v Resselparku v centru Vídně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek