Najdou ministři kompromis k Turecku?

25.06.2013
čtk

Mimo jiné rozšiřování Evropské unie má být dnes na pořadu pokračující schůzky ministrů zahraničí „sedmadvacítky“ v Lucemburku. Konkrétně se má jednat o přístupových jednáních s Tureckem a zřejmě i se Srbskem.

Šéfové diplomacií by podle agentury AFP měli především nalézt kompromis ohledně otevření nové oblasti vyjednávání s Tureckem. Státy EU jsou ale rozděleny v tom, jaké poselství do Ankary vyslat po tvrdém potlačení protivládních demonstrací. Pokud se však nedospěje k jednomyslnému rozhodnutí, vyjednávání budou odložena, což zřejmě vyvolá reakci Ankary, která na otevření další kapitoly už roky čeká.

Podle diplomatů má šanci kompromis, prosazovaný Německem za podpory Rakouska. Ten počítá s tím, že se Unie k jednání zaváže, ale fakticky je odloží na říjen, až bude po vyhodnocení stavu lidských práv a svobody slova v Turecku a taky hlavně po německých volbách.

Na pořad lucemburské schůzky se má dostat rovněž odkládané zahájení přístupových jednání se Srbskem. Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg dal v pondělí před novináři najevo, že další odklady by byly nefér a Bělehrad by se konkrétního data měl dočkat. „(…) Srbsko opravdu udělalo velký pokrok,“ usoudil český ministr. Srbové podle jeho slov „překročili vlastní stín, to musíme uznat; kdybychom to začali protahovat, právem by se mohli cítit podvedeni“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek