Litva se jako první pobaltská republika ujímá předsednictví EU

01.07.2013
čtk

První červencový den patří nejen oficiálnímu začátku prázdnin, ale také dochází v rámci Evropské unie ke změně předsednictví. To nyní po Irsku přebírá Litva. Je to vůbec poprvé, co se některá z pobaltských republik ujímá vedení EU.

Tato někdejší sovětská republika se chce během šestiměsíčního mandátu zaměřit zejména na energetické otázky unie, rozvoj Pobaltí a na kontrolu vnějších hranic EU. Vilnius by také rád zintenzivnil spolupráci Bruselu a zeměmi na východ od hranic EU – s Ukrajinou, Gruzií, Arménií a v dlouhodobém výhledu i s Běloruskem.

Litevská vláda již tyto země pozvala na listopadový summit Východního partnerství do Vilniusu. Ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová by zde ráda podepsala asociační dohodu mezi Bruselem a Ukrajinou. V lednu příštího roku se předsednictví po Litvě ujme Řecko.

Předsednictví EU se po vstupu lisabonské smlouvy v platnost výrazně změnila. Zatímco ještě za českého předsednictví v první polovině roku 2009 premiér předsedal summitům a zastupoval Unii na mezinárodní scéně, nyní tuto roli zastává unijní prezident Herman Van Rompuy. Podobně je to v oblasti zahraniční politiky, která spadá pod šéfku unijní diplomacie Catherine Ashtonovou, zatímco dříve to byl ministr zahraničí dané předsednické země.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek