USA monitorovaly i komunikaci politiků v Evropě, Brusel žádá vysvětlení

01.07.2013
čtk

Rozsah amerických tajných operací v Německu zaměřených na monitorování internetu a telefonních hovorů je zřejmě daleko větší, než se původně předpokládalo. Tvrdí to týdeník Der Spiegel, který přinesl informace od bývalého externího zaměstnance amerických tajných služeb Edwarda Snowdena. Američané prý přes internetový uzel ve Frankfurtu mohou sledovat i komunikaci ve východní Evropě. O vysvětlení žádají Spojené státy Německo, Evropská unie a nově i Francie. Washington již oznámil, že odpoví „diplomatickými kanály“ a že jednotlivé případy nebude komentovat veřejně.

Podle německého časopisu jen ve Spolkové republice monitoruje americká špionáž půl miliardy telefonních hovorů, e-mailů a textových zpráv. Denně zpravodajské služby USA sledují kolem 20 milionů německých telefonních hovorů a deset milionů internetových souborů.

V „rušných“ dnech se počet prověřovaných telefonních spojení zvyšuje až na 60 milionů. Do databází NSA se ukládají takzvaná metadata, tedy technické charakteristiky komunikace, nikoli její obsah. Podle tajných dokumentů Národní agentury pro bezpečnost (NSA) sehrává při monitorování internetu klíčovou roli Frankfurt nad Mohanem. Město leží na páteřních internetových sítích, což NSA umožňuje sledovat datový provoz se státy, jako je Mali nebo Sýrie, ale i s východní Evropou.

O bezodkladné vysvětlení informací německého časopisu požádala Washington německá vláda i Evropská komise. Bruselu se podle ní dostalo slibu, že USA obvinění prověří a budou Evropu informovat o výsledku. Než se tak stane, Brusel nebude záležitost komentovat. K Berlínu a Bruselu se přidala také Paříž, která očekává odpovědi „co možná nejdříve“.

„Francie dnes požádala Washington, aby objasnil zprávu německého magazínu o tom, že NSA odposlouchávala kanceláře EU a sledovala počítačovou síť,“ prohlásil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. „Tato činnost, pokud se potvrdí, je naprosto nepřijatelná.“

Je to skandální, reagují němečtí politici

Spojené státy chtějí na žádost EU odpověděť diplomatickou cestou. „O problému budeme jednat také bilaterárně s členskými státy EU,“ citoval Reuters mluvčí úřadu Národního ředitele tajných služeb (DNI), zastřešujícím aparátu tajných organizací. Politické kruhy v Německu se podle médií ze zpráv o špehování jen obtížně vzpamatovávají. O podrobné vysvětlení požádala USA německá ministryně spravedlnosti Sabine Leutheusserová-Schnarrenbergerová. „Pokud jsou zprávy médií správné, připomíná mi to nepřátelské akce z dob studené války,“ řekla ministryně novinářům. „Je nepředstavitelné, že naši partneři ve Spojených státech považují Evropany za nepřátele,“ dodala.

Německý prezident Joachim Gauck vyjádřil nad zprávami o údajném sledování Německa americkou rozvědkou znepokojení. Podle své mluvčí žádá rychlé odpovědi. „Co je důležitější, občanská práva, nebo svoboda?“ prohlásil již v sobotu Gauck v rozhovoru se stanicí ZDF. Člověk podle Gaucka nesmí svobodu ztratit. „To je nebezpečí, před kterým varuji,“ řekl.

Spolkové státní zastupitelství v Karlsruhe na jihozápadě Německa se podle informací magazínu Der Spiegel začalo činností zahraničních rozvědek zabývat. Mluvčí úřadu potvrdila, že vyšetřovatelé shromažďují všechny dostupné údaje a data o sledovacích programech Prism, Tempora a Boundless Informant. Zda úřad zahájí oficiální vyšetřování, je zatím nejasné.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek