Le Penová ztratila imunitu. Pomůže jí kritika muslimů zpět do Bruselu?


Mariana Pítrová, EUROSKOP, 8.7.2013

V době, kdy i Brusel pohlcuje prázdninový klid, došlo k rozhodnutí, které ovlivní nejen evropskou ale i francouzskou politickou scénu. Europoslanci se usnesli, že zbaví imunity jednu ze svých členek, francouzskou političku Marine Le Penovou. O její vydání Brusel požádaly francouzské úřady, a to kvůli podezření z podněcování k rasové nesnášenlivosti.

Le Penová stane před soudem kvůli svým výrokům ze sklonku 2010, které pronesla na shromáždění své ultrapravicové Národní fronty v Lyonu. Tehdy se ucházela o post předsedkyně strany a hřímala proti rozšíření muslimských šátků, burek i islámských modliteben. „Je mi líto, že to musím říct takto, ale ti, kteří tak rádi mluví o druhé světové válce, vždy mluví o okupaci – jenže o okupaci bychom měli mluvit také v tomto případě, protože se jedná o okupaci území. Jistě, nejsou u toho tanky, nejsou u toho vojáci. Ale i tak je to okupace a tato okupace obyvatele tíží,“ uvedla tehdy Le Penová na adresu muslimských přistěhovalců.

Pokud by francouzská politička byla shledána vinou, hrozí jí pokuta 45 tisíc eur, případně až roční vězení. Otázkou je, co případný veřejný proces s Le Penovou udělá s voličskými preferencemi. První ukazatelem budou právě volby do Evropského parlamentu v květnu 2014. Server Financial Times připomíná, že poprvé se energická blondýna dostala do Bruselu ve volbách v roce 2004, tehdy měla její Národní fronta zhruba šestiprocentní podporu voličů. Podle červnového průzkumu YouGov by příští volby mohly ultrapravicové partaji vynést až 18 procent hlasů.

Rostoucí preference Národní fronty vychází v posledních měsících z klesající popularity vládní strany prezidenta Francoise Hollanda. „Že Národní fronta posiluje je zřejmé, ale novinkou je, že se tak děje na úkor Socialistické strany,“ uvedl pro Reuters politický analytik Dominique Reynie. Euroskeptická rétorika je navíc balzámem pro uši nezaměstnaným absolventům, které postihla celoevropská krize. V neposlední řadě pak stojí za úspěchem ultrapravicové strany právě Marine Le Penová, která je podle průzkumů třetím nejoblíbenějším francouzským politikem.

Komentátoři očekávají, že chystaný soud oblíbenost předsedkyně Národní fronty nezasáhne, naopak by z něj mohla profitovat. Řada voličů by totiž na současnou kauzu mohla reagovat podobně jako europoslanci britské UKIP, kteří minulý týden hlasovali proti vydání Le Penové. „Věříme, že svoboda slova je posvátná. Imunita by neměla být odebrána jen proto, že se vám nelíbí politika, kterou europoslanci prosazují,“ uvedl mluvčí UKIP.

Zbavení imunity Evropským parlamentem není ničím výjimečným. Zažil ho například stranický kolega Le Penové Bruno Gollnische, když v roce 2005 čelil obvinění z popírání holokaustu. O imunitu přišli během svého působení i někteří čeští zástupci. Poslanec Miroslav Ransdorf v roce 2009 dokonce sám hlasoval pro své vydání kvůli vyšetřování dopravní nehody. O čtyři roky dříve byl zbaven imunity také Vladimír Železný z důvodu stíhání ve věcech daňových deliktů.

Autor: Mariana Pítrová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality