Euroskupina schválila další pomoc pro Řecko, téměř 7 miliard eur

09.07.2013
čtk

Zahraniční věřitelé uvolní Řecku další část slíbené finanční pomoci, která ovšem bude rozložena do více splátek. Uvádí se to v komuniké, které na závěr schůzky v Bruselu vydali ministři financí eurozóny. Věřitelé podle agentur schválili, že v příštích měsících bude Řecku uvolněno celkem 6,8 miliard eur (asi 176 miliard korun), avšak pod podmínkou, že Atény provedou další reformy, zajistí požadované úspory a propustí několik tisíc státních zaměstnanců.

První část pomoci v objemu 2,5 miliardy eur bude vyplacena ještě tento měsíc, v říjnu má následovat další příspěvek z eurozóny ve výši půl miliardy eur. Eurosystém, tedy centrální banky eurozóny, ještě v červenci přispěje částkou 1,5 miliardy eur a další půl miliardou eur v říjnu. Mezinárodní měnový fond by měl v rámci dohody v srpnu přidat 1,8 miliardy eur.

Před schůzkou se uvádělo, že Řecko potřebuje 8,1 miliardy eur. Šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem nicméně ujistil, že země by neměla pocítit nedostatek financí až do konce příštího roku. „V předvídatelné budoucnosti zde nehrozí žádná díra ve financování,“ řekl Dijsselbloem, který je zároveň ministrem financí Nizozemska. „Jestli zde bude nějaká díra, tak až na konci 2014, čili máme spoustu času, abychom se s tím vypořádali,“ dodal.

Řecko vyjádřilo s výsledkem spokojenost. „Rozhodnutí euroskupiny více méně uspokojuje to, co jsme čekali,“ řekl agentuře Reuters pod podmínkou zachování anonymity řecký představitel, který se schůzky zúčastnil. Dodal, že Atény si sice přály dostat ještě o 1,8 miliardy eur více, ale tuto poslední část pomoci z eurozóny zřejmě v letošním roce dostanou až v listopadu či později. Je to prý kvůli volbám v Německu a Rakousku.

O možnosti rozdělit pomoc Řecku ze záchranného balíku do několika splátek hovořili ministři ještě před jejich pravidelným zasedáním. Schůzce ráno předcházelo oznámení předběžné dohody s řeckými úřady, která je pro další uvolnění úvěru nezbytná.

Takzvaná ‚trojka‘ věřitelů, tedy Evropská komise, Mezinárodní měnový fond (MMF) a Evropská centrální banka (ECB), po týdenním jednání oznámila, že dosáhla s řeckou vládou dohody na úrovni expertů o reformách a restrukturalizaci řecké ekonomiky. Ta dostává mezinárodní pomoc již od května 2010. Řecko je už šest let v hospodářské recesi, částečně i důsledkem opatření, která plynou z podmínek záchranného balíku. Míra nezaměstnanosti přesahuje 27 procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek