Maďarsko splatí zbylý úvěr od MMF do 12. srpna

30.07.2013
čtk

Maďarská vláda splatí zbývající půjčku od Mezinárodního měnového fondu v částce 2,2 miliardy eur (asi 57 miliard Kč) do 12. srpna. To je o sedm měsíců dříve, než musí. Oznámilo to ministerstvo hospodářství, a potvrdilo tím víkendové sdělení maďarského premiéra Viktora Orbána.

Poslední část z maďarského dluhu vůči MMF je splatná v březnu 2014, uvedlo ministerstvo. Dodalo, že devizové rezervy země zůstanou na „bezpečné“ úrovni.

Maďarsko podepsalo s MMF dohodu o poskytnutí záložního úvěru koncem roku 2008, tedy v době vrcholu globální finanční krize, která znemožnila Maďarsku přístup na dluhové trhy. Budapešť si od měnového fondu půjčila asi 20 miliard eur.

Orbán po nástupu do funkce v roce 2010 ukončil dohodu s MMF, aby získal volnou ruku pro svou ekonomickou politiku. Rozpočtový deficit pak snižoval nestandardními kroky, zejména uvalením daní na banky a některé podnikatelské sektory nebo zestátněním soukromých penzijních fondů.

Budapešť mezitím jednala s MMF o další úvěrové pomoci, po protahovaných jednáních ale nakonec dospěla díky uklidnění finančních trhů k závěru, že už pomoc nepotřebuje. Schopnost vlády vyhnout se nepopulárním opatřením naordinovaným zvenčí bude pro Orbána hlavním trumfem do voleb v příštím roce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek