Spor o Gibraltar: Španělé dusí Brity na hranicích


Marie Bydžovská, Euroskop, 30.7. 2013

Obyvatelé Gibraltaru, kteří chtěli o víkendu opustit své ani ne 7kilometrové území, čekaly na hranicích ve třicetistupňových vedrech krušné chvilky. Španělsko podle vlády britského zámořského teritoria způsobilo cestujícím „muka“, když nechalo kontrolovat „prakticky každé vozidlo“ opouštějící jižní cíp Pyrenejského poloostrova.

Situace se dostala tak daleko, že zasáhl i britský ministr zahraničí William Hague. Španělskému protějšku José Garcia-Margallovi vzkázal, že má „vážné obavy“ ohledně zacházení s osobami, které o víkendu cestovali z území britského teritoria.

„Náš hlavní cíl je v současnosti obnovení základního práva obyvatel na volný pohyb a chceme za tímto účelem spolupracovat směrem k rychlému řešení, které pomůže řešit velmi obtížnou situaci a humanitární záležitosti na hranicích a umožní návrat k běžnému stavu,“ vyjádřil se mluvčí britského ministerstva zahraničí.

Gibraltar obvinil Madrid, že úmyslně zinscenoval obtíže pro osoby opouštějící jeho území. Španělští celníci prý důsledně kontrolovali „prakticky každé vozidlo“, čímž způsobili šestihodinové fronty, které byly ve třicetistupňových vedrech neúnosné, uvedla místní vláda. Následně musely zasahovat sanitky, protože starší lidé a děti nedokázali „úmorné podmínky“ snést. Situaci řešila gibraltarská správa, která zásobila cestující tekutinami.

Gibraltarský premiér Fabian Picardo řekl britské stanici BBC, že celníci „pouze předstírali, že prohledávají vozidla, aby způsobili zdržení na hranicích“. Španělsko podle něj „šikanovalo“ menšího souseda kvůli zahájení stavby betonového útesu v pobřežních vodách. Španělské úřady toto tvrzení popřely. „Španělsko naplňuje svou povinnost podle evropského práva a monitoruje své hranice, aby zabránilo nezákonnému pohybu a pašování zboží,“ stálo v oficiálním prohlášení.

Jedná se o jedno z mnoha vyhrocení dlouhodobého sporu. Madrid chce dostat strategicky položené místo, z něhož se dá kontrolovat Gibraltarská úžina, z britských rukou již od roku 1704. Právě v tomto roce Španělsko skalnaté území ztratilo, když ho dobyly britské a holandské jednotky. Obyvatelé britského zámořského území se ale v několika referendech vyslovili jednoznačně proti návratu pod španělskou korunu.

Napětí mezi Madridem a Londýnem je jednou silnější, jindy slabší. Pravidelně dochází k zadržování lodí, potyčkám mezi vojáky ve sporných vodách a podobným incidentům. Právě kvůli Gibraltaru třeba španělský královský pár před jedenatřiceti lety nepřijel na svatbu britského prince Charlese s Dianou. Novomanželé totiž zahrnuli dotčené zámořské území do programu své svatební cesty.

Loni zase španělská vláda zabránila královně Sofii ve výletě na slavnostní královský oběd. Podle španělského ministerstva zahraničí by totiž bylo „krajně nevhodné“, aby se Sofie účastnila Alžbětiny oslavy, „zvláště vzhledem k současným okolnostem“. Ty vznikly kvůli plánované návštěvě britského prince Edwarda na Gibraltaru.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality