Kauza Berlusconi se blíží finálnímu verdiktu. Zničí vládní koalici?

31.07.2013
čtk

Konečný rozsudek v procesu s bývalým italským premiérem Silviem Berlusconim by mohl italský nejvyšší soud vynést ve středu nebo ve čtvrtek. Rozhodnutí nejvyššího soudu by mohlo být prvním pravomocným rozsudkem vyneseným nad Berlusconim v sedm let trvajícím projednávání případu daňových úniků ve společnosti Mediaset.

Soudci včera začali přezkoumávat rozhodnutí dvou nižších soudních instancí, které expremiérovi uložily čtyři roky vězení a pětiletý zákaz výkonu veřejné funkce. Amnestie z roku 2006 snížila trest na roční žalář, na němž prokuratura trvá. Prokurátor však dnes požádal nejvyšší soud, aby snížil pětiletý zákaz veřejného působení na tři roky.

Pokud soudci tresty potvrdí, bude to pro expremiéra znamenat konec politické kariéry. Verdikt navíc může značně otřást současnou vládou velké koalice, která stojí mimo jiné na podpoře Berlusconiho strany Lid svobody.

Někteří poslanci této pravicové strany pohrozili, že v případě potvrzení rozsudku vládu potopí. Svého vůdce označují za oběť levicových soudců, kteří se na něj údajně zaměřují z politických důvodů. Premiér Enrico Letta však prohlásil, že po verdiktu neočekává žádné zemětřesení.

Jeden z Berlusconiho obhájců Franco Coppi v přestávce úterního jednání projevil před novináři optimismus. „Jsem pověrčivý a netipuji,“ řekl nejprve, aby vzápětí dodal: „Očekávám, že zvítězíme.“ Sám expremiér se včera soudního jednání nezúčastnil.

Berlusconi v posledních letech jako obžalovaný figuroval a figuruje v řadě kauz, nikdy ale nebyl pravomocně odsouzen. Případ Mediaset se točí kolem údajných daňových úniků v Berlusconiho mediálním impériu v 90. letech. Podle obžaloby se zaměstnanci Mediasetu s vlastníkem v čele nezákonně obohatili o stovky milionů eur, když nakupovali vysílací práva přes zahraniční prostředníky za uměle navýšené ceny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek