Subvence EU do jádra? Rakouský kancléř tomu chce zabránit

08.08.2013
čtk

Rakouský kancléř Werner Faymann má cíl. Chce využít všechny právní možnosti proti případné podpoře Evropské unie, která by mířila od státu pro jadernou energetiku. Listu Oberösterreichischen Nachrichten řekl, že je odhodlán podat i žalobu u Soudního dvora EU, aby zabránil změnám v unijní politice poskytování podpory, které prý plánuje komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

V médiích se v polovině července objevily informace o údajném návrhu Evropské komise ohledně nové linie podpory, jejímž cílem má být rozvoj jaderné energie. Komise takový záměr popřela, nicméně se hovořilo o úmyslu zjistit, zda by některé státy mohly budoucí pomoc při výstavbě a provozu jaderných elektráren využít.

Pro takovou podporu se podle APA vyslovily země jako Velká Británie, Francie a Česko. Proti se stavějí Rakousko a Německo.
Žaloba u Soudního dvora EU by se podle Faymanna měla opírat o názor, že komise subvenčním návrhem překročila své pravomoci a že něco takového patří do kompetence Rady EU. Kancléř chce společně s Německem a Dánskem vyvinout „politický tlak na jaderné lobbisty“, napsala rakouská agentura.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek