Španělsko chce vybírat za vstup z Gibraltaru 50 eur. Je to protiprávní?


Marie Bydžovská, Euroskop, 9.8. 2013

Spor o Gibraltar se přiostřuje. Madrid plánuje vybírat za překročení hranice britského zámořského území v obou směrech 50 eur (přibližně 1250 Kč). Velká Británie hrozí, že může Španělsko žalovat u Evropského soudního dvora.

„Párty skončila,“ řekl o víkendu ve vztahu k britskému zámořskému území španělský ministr zahraničí Jose Manuel Garcia-Margallo. V rozhovoru pro deník ABC se také nechal slyšet, že Madrid zvažuje zavedení poplatku za překročení hranice s Gibraltarem ve výši 50 eur a uzavření vzdušného prostoru nad Gibraltarem pro britské letouny využívající gibraltarské letiště.

Ministr před novináři odkázal na shovívavější politiku vůči Gibraltaru, kterou zaujala předchozí španělská socialistická vláda. Současná vláda pravého středu v čele s premiérem Marianem Rajoyem ve svých nárocích na území zastává tvrdší postoj, napsal Reuters.

Britské úřady začaly obratem analyzovat, zda španělská opatření nenarušují právo na volný pohyb v EU. Londýn se domnívá, že placení za přechod hranice s Gibraltarem je v rozporu se zásadou nediskriminace.

Úředník ze španělského ministerstva financí naopak řekl pro deník Financial Times, že poplatek je jen jednou z možností, které jeho úřad zvažuje jako podporu pro lepší kontrolu hranic. Tento krok je podle něj právně v pořádku, protože Velká Británie není členem Schengenského prostoru, v jehož rámci mohou občané cestovat bez hraničních kontrol.

300letý spor dvou království

Gibraltar je britská kolonie na jihu Pyrenejského poloostrova. Spory mezi Británií a Španělskem o toto území trvají již více než tři staletí. Malé teritorium přezdívané Angličany jako „Skála“ je v současnosti domovem zhruba 30.000 lidí a v jeho ekonomice hraje prim soukromé mezinárodní bankovnictví, činnost spojená s online hazardním hrami a cestovní ruch.

Napětí mezi Španělskem a britskou „Skálou“ opět začalo růst před deseti dny, když lodě začaly nedaleko Gibraltaru do moře shazovat betonové bloky. Gibraltar tehdy sdělil, že vyrábí umělý útes, který pomůže populacím ryb. Mnohonásobně větší soused ale uvedl, že útes bude překážet jeho rybářským lodím, a zpřísnil hraniční kontroly, což na hranicích vyvolalo dlouhé fronty.

Podle britského think tanku Open Europe by se britská stížnost mohla odkazovat na článek 45 Smlouvy o fungování EU, který stanovuje volný pohyb mezi členskými státy, v němž stojí, že:

„Volný pohyb pracovníků zahrnuje odstranění jakékoli diskriminace mezi pracovníky členských států na základě státní příslušnosti, pokud jde o zaměstnávání, odměnu za práci a jiné pracovní podmínky.

S výhradou omezení odůvodněných veřejným pořádkem, veřejnou bezpečností a ochranou zdraví zahrnuje právo: a) ucházet se o skutečně nabízená pracovní místa; b) pohybovat se za tím účelem volně na území členských států.“

Evropské právo je podle britských analytiků v této oblasti nejasné. Nestanovuje, na jaké případy se vztahují výjimky zdůvodněné veřejným pořádkem, veřejnou bezpečností a ochranou zdraví. Navíc právo na nediskriminaci výslovně mluví o možnosti pracovat a žít v jiné členské zemi, nezmiňuje se o právu překračovat za tímto účelem státní hranice.

Avšak britské a gibraltarské úřady by mohly podle Open Europe argumentovat, že časově náročné hraniční kontroly zabraňují britským a španělským občanům, aby využili svého práva na práci v jiném členském státě, a jsou proto v rozporu s evropským právem. Toto tvrzení posiluje skutečnost, že opatření je určené výlučně pro hranici s Gibraltarem, zatímco při přechodu do Portugalska a Francie by neplatilo.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality