Evropské státy znepokojují události v Egyptě, varují své turisty

15.08.2013
čtk

Evropská unie je znepokojena zprávami o úmrtí při středečním policejním zásahu proti demonstrantům v Egyptě. Evropské státy své turisty varovaly před cestami po Egyptě, kde při demonstracích zahynula téměř stovka lidí a úřady vyhlásily výjimečný stav. Varování před cestou do velkých egyptských měst a na Sinaj vydala mimo jiné ministerstva zahraničí Velké Británie, Německa i České republiky. Shodují se nicméně, že v turistických centrech při Rudém moři je klid.

Podle dosavadní vládní bilance si policejní zásah vyžádal 95 životů a zranění více než 800 lidí. počet mrtvých ale bude zřejmě vyšší, protože přicházejí zprávy o stále nových obětech. Ozbrojené síly od rána vyklízejí v Káhiře dvě tábořiště stoupenců svrženého prezidenta Muhammada Mursího, kteří protestovali na obou místech od začátku července.

Výjimečný stav začal platit ve středu odpoledne a má trvat měsíc. V 11 provinciích včetně Káhiry pak bude platit rovněž zákaz nočního vycházení. Kdo ho poruší, bude zatčen. „Zprávy o mrtvých a zraněných jsou krajně znepokojivé. Násilí nepovede k řešení, vyzýváme egyptské úřady, aby postupovaly co nejzdrženlivěji,“ reagoval mluvčí šéfky diplomacie EU Michael Mann.

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle vyzval všechny politické složky v Egyptě, aby se vyvarovaly stupňování násilí. „Vyzýváme je, aby okamžitě zahájily dialog a vyjednávání a aby zabránily stupňování násilí,“ řekl ministr v Berlíně. Mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Vincent Floréani řekl, že Paříž násilí rozhodně odsuzuje a vyzývá ke zklidnění situace. „To násilí musí ustat, převládnout musí logika zklidnění. Francie vyzývá zúčastněné strany k umírněnosti, je proti užívání nepřiměřené síly,“ sdělil mluvčí.

Egyptskou policii za útok proti členům bratrstva ostře kritizoval i Katar, podobně turecký prezident Abdullah Gül policejní zásah označil za nepřijatelný. „To, co se děje v Egyptě, ozbrojené intervence proti manifestujícím civilistům, nelze v žádném případě přijmout,“ řekl Gül v Ankaře a také vyzval všechny ke klidu. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan hovořil o „závažném zločinu“, jehož se podle něj dopustila policie. Situaci by prý měla řešit Rada bezpečnosti OSN a Liga arabských států. Použití síly proti demonstrantům se nelíbí ani Londýnu. „Odsuzuji použití síly k rozehnání manifestací a vyzývám bezpečnostní složky ke zdrženlivosti,“ prohlásil šéf britské diplomacie Willima Hague.

Egyptská vláda vyzvala Mursího stoupence, aby se řídili rozumem a zastavili násilnosti. Ocenila bezpečnostní složky za to, že podle ní postupovaly s maximálním zdrženlivostí. Podle čerstvé zprávy ministerstva vnitra je mezi mrtvými šest policistů a přes 60 jejich kolegů utrpělo zranění.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek