Evropská unie přezkoumá svůj vztah k Egyptu

19.08.2013
čtk

Evropská unie v příštích dnech přezkoumá svůj vztah s Egyptem, kde armáda v uplynulých dnech tvrdě zasáhla proti příznivcům svrženého islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Brusel to uvedl v tiskovém prohlášení. Ministři zahraničí členských států by se měli sejít příští týden.

Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy a šéf Evropské komise José Manuel Barroso v prohlášení vyzvali všechny strany, aby projevily zdrženlivost a zabránily další eskalaci násilí v Egyptě. Brusel bude podle nich dál podporovat snahy o ukončení násilností a obnovení politického dialogu v severoafrické zemi.

„Evropská unie společně se svými členskými státy v následujících dnech v tomto smyslu bezodkladně přezkoumá svůj vztah s Egyptem a přijme opatření zaměřená na splnění těchto cílů,“ stojí v prohlášení zveřejněném na webu komise.

Násilnosti v Egyptě si od středy vyžádaly více než 750 mrtvých a několik tisíc zraněných. Francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová v pátek vyzvali ministry zahraničí EU, aby se zabývali situací v Egyptě. Ministři by se měli sejít příští týden.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek