Barroso: Španělské hraniční poplatky u Gibraltaru by byly nelegální

20.08.2013
čtk

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso varoval španělského premiéra Mariana Rajoye před případným zavedením poplatků za překročení hranice s Gibraltarem. Šéf unijní exekutivy upozornil, že takový krok by byl nelegální. Zároveň vyzval Madrid, aby ve svém sporu o britskou enklávu s Londýnem dodržoval právo Evropské unie.

Barroso se také s Rajoyem dohodl na vyslání speciálního týmu komise, který má na Gibraltaru monitorovat hraniční kontroly, jež Španělsko na společné hranici s Gibraltarem kvůli novému napětí mezi oběma stranami zpřísnilo. O vyslání týmu úředníků požádal komisi v pátek britský premiér David Cameron s cílem prověřit legálnost kontrol. Tvrdil, že Británie shromažďuje důkazy o tom, že kontroly odporují právu EU. Celý minulý týden se na hranici kvůli novému opatření tvořily několikahodinové fronty.

Roztržka mezi Londýnem a Madridem kvůli Gibraltaru vypukla před necelým měsícem kvůli gibraltarské stavbě umělého útesu zasahujícího do prostoru, kde loví španělští rybáři. Madrid ještě situaci vyhrotil svými prohlášeními o úvahách zavést poplatek za překročení hranice s Gibraltarem ve výši 50 eur (téměř 1300 korun), a to v obou směrech, a také o monosti uzavřít vzdušný prostor nad kolonií pro britské letouny využívající gibraltarské letiště.

Podle prohlášení komise Barroso vyjádřil naději, že Británie a Španělsko budou spor řešit s ohledem na své společné členství v EU. Spor o kontroly a o útes je vyhrocením letité pře o území na jižním cípu Pyrenejského poloostrova nedaleko afrických břehů. Španělsko bylo nuceno Gibraltar postoupit Británii v roce 1713 na základě Utrechtské smlouvy, která ukončila války o španělské dědictví. Madrid tvrdí, že vydalo pouze známou skálu s městem na jejím úpatí, ne však okolní teritoriální vody a vzdušný prostor. Gibraltar si ale dělá nárok na vody v okruhu tří námořních mil (skoro šesti kilometrů).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek