Komise vyzvala Košice k okamžitému stržení protiromské zdi

20.08.2013
čtk

Evropská komise vyzvala k „bezodkladnému“ stržení betonové zdi, která byla v červenci postavena v Košicích, aby oddělila místní Romy od ostatních obyvatel. Podle komisařky pro vzdělávání, kulturu, mnohojazyčnost a mládež Andruly Vassiliuové se zeď neslučuje s hodnotami, na nichž je vybudována Evropská unie. Košický primátor v reakci označil zeď za nelegální a slíbil příslušné právní kroky proti ní; zároveň ale upozornil, že ji nezávisle postavila jedna z místních městských částí.

„Pevně věřím tomu, že stavba fyzických překážek se rozchází s hodnotami, na nichž je založena naše Evropská unie, zejména s respektem k lidské důstojnosti a k lidským právům, včetně práv osob náležejících k menšinám,“ napsala komisařka v dopise košickému primátorovi Richardu Rašimu. „Úřady v Košicích musejí strhnout tuto zeď bezodkladně,“ dodala Vassiliuová.

Komisařka také dodala, že protiromská zeď, která způsobuje „segregaci“ části populace, je „v rozporu s duchem titulu Evropského hlavního města kultury“, který Košice pro letošní rok obdržely.

Primátor ve své písemné odpovědi připustil, že zeď byla postavena „nelegálně“ bez příslušného stavebního povolení, ale zároveň upozornil na to, že je dílem a v kompetenci starosty městské části Košice-Západ, kde byla postavena. Zeď odděluje sídliště Luník VIII od převážně Romy obývaného Luníku IX.

Košická městská část Západ oplocení postavila po dlouhodobých stížnostech občanů na vykrádání a poškozování jejich vozidel na místním parkovišti. Raši, který uvedl, že sám byl zdí nepříjemně překvapen a že byl seznámen s její existencí až po jejím postavení, ale slíbil, že budou podniknuty příslušné zákonné kroky proti dané městské části.

Podle sčítání lidu z roku 2011 žije na Slovensku zhruba 5,4 milionu obyvatel a z toho na 106 tisíc Romů. Etnolog ze Slovenské akademie věd Arne Mann ale tvrdí, že na Slovensku se odhadem nachází 350 tisíc Romů.

Už před 14 lety vyrostla betonová zeď, která měla vyřešit komplikované soužití místních s menšinovou romskou komunitou, v Ústí nad Labem. Stavba v Matiční ulici byla odstraněna po šesti týdnech na nátlak české vlády a po protestech českých i zahraničních ochránců lidských práv, kteří v ní spatřovali projev rasismu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek