Rehn: Nová finanční pomoc Řecku není jediná možnost

22.08.2013
čtk

Komisař Evropské unie pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn nevylučuje, že Řecko potřebuje třetí balík finanční pomoci. Věřitelé Řecka ale mají jiné možnosti, jak udržet svůj záchranný program pro tuto zemi v chodu, citovala eurokomisaře podle agentury Reuters finská média.

Řecko od mezinárodních věřitelů v minulých letech obdrželo dva záchranné programy v celkové sumě zhruba 240 miliard eur. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble v úterý prohlásil, že mezinárodní věřitelé budou muset nabídnout Řecku další pomoc, což v Německu zhruba měsíc před volbami vyvolalo vlnu nesouhlasu na straně opozice.

Trojka mezinárodních věřitelů Řecka, Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond, chtějí na podzim provést kontrolu svého záchranného programu pro Řecko. „Přezkoumáme při této příležitosti také možné pokračování a financování programu Řecka. Dluhovou udržitelnost je možné vylepšit například prodloužením výpůjčních lhůt,“ citoval Rehna podle Reuters list Helsingin Sanomat. Klíčovou otázkou je podle něj schopnost Řecka provádět ekonomické reformy v rámci současného programu a to, zda dokáže mít přebytek ve veřejných financích.

Německo podle vyjádření mluvčího ministerstva financí Martina Kotthause nemá informace, že by se někde konala jednání o tom, jak by nějaký třetí program finanční pomoci mohl být postaven. Vlády eurozóny se ale budou na stav programu v polovině příštího roku muset nově podívat.

„Dosáhli jsme poloviny současného programu. Je srpen 2013, v půlce roku 2014 se určitě budeme muset podívat, kde jsme, jaké jsou podmínky a jestli byl program naplněn,“ řekl Kotthaus. Odmítl zároveň spekulace, že Schäubleho vyjádření představuje změnu postoje Berlína.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek