Schäuble: ECB naznačila, že po oživení zvýší úroky

23.08.2013
čtk

Evropská centrální banka (ECB) dala podle německého ministra financí najevo, že zvýší své rekordně nízké úrokové sazby ve chvíli, kdy se začne zlepšovat ekonomická situace zemí eura. Ministr Wolfgang Schäuble to označil za dobrou zprávu.

„Nízké sazby jsou především výrazem nejistoty na trzích dluhopisů, Taková situace nemůže trvat věčně – i když to je pro spolkový rozpočet úleva,“ řekl ministr ekonomickému listu Handelsblatt. „Centrální banka oznámila, že když se ekonomika zlepší, sazby opět zvýší. To je dobré,“ dodal.

Agentura Reuters připomíná, že šéf ECB Mario Draghi ve skutečnosti po posledním zasedání bankovní rady z 1. srpna řekl, že banka bude nynější nízké sazby držet delší dobu. Analytici to pochopili jako signál zachování základní sazby na nynějších 0,5 procenta nejméně do konce příštího roku. Někteří ekonomové však upozorňují, že mezi členy vedení ECB již ustaly diskuse o možnosti dalšího snížení sazby. To by podle nich mohlo být alespoň určitým signálem přitvrzení postoje.

ECB se snaží nízkými úroky podpořit ekonomiku eurozóny, která se stále potýká s negativními dopady dluhové krize. Mezinárodní měnový fond nedávno předpověděl, že hrubý domácí produkt eurozóny letos klesne o 0,6 procenta, tedy stejně jako loni. Eurozóna se z rok a půl dlouhé recese vymanila ve druhém čtvrtletí. Hrubý domácí produkt měnové unie se ve srovnání s předchozími třemi měsíci zvýšil o 0,3 procenta, zejména díky oživení v Německu a ve Francii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek