EU varuje Francouze: Už žádné další daně!


Marie Bydžovská, Euroskop, 27.8. 2013

Opatření na snížení rozpočtového deficitu musí pocházet ze škrtů veřejných výdajů, ne z dalšího zvyšování daní, varoval Francouze o víkendu komisař EU pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn.

V rozhovoru pro francouzský týdeník „Le Journal du Dimanche“ se Rehn vyjádřil, že výše daní ve Francii dosáhla „kritického bodu“. „Rozpočtová zodpovědnost musí vycházet ze snižování veřejných výdajů, nikoliv z nových daní,“ dodal. Vyšší daně by podle něj udusily hospodářský růst a bránily vytváření pracovních míst.

Na rozdíl od ostatních států EU, které přijímají úsporná opatření, země galského kohouta se ve snaze o snížení rozpočtových schodků zaměřila na zvyšování daní. Daňová zátěž již dosáhla 48,5 procenta. V neděli přitom premiér Jean-Marc Ayrault potvrdil rozhodnutí své vlády zavést novou „uhlíkovou“ či „zelenou“ daň, jejímž cílem má být snížení závislosti na fosilních palivech.

Paříž kritiku z Bruselu odmítá

Výroky evropského komisaře přicházejí v době, kdy socialistická vláda dokončuje změny rozpočtových plánů, včetně reformy zdravotnictví a důchodového zabezpečení. Podle nedávno revidovaných pravidel EU musí národní vlády předložit návrhy rozpočtu evropské exekutivě k vyjádření ještě před jejich přijetím. Členské státy však nejsou povinny doporučení Komise ve finální podobě státního rozpočtu zohlednit.

Komentáře komisaře Rehna k francouzské rozpočtové politice místní vláda patrně nepřijme s nadšením. Již v minulosti se ze země galského kohouta ozývala kritika vůči postojům Bruselu k francouzské hospodářské politice. „Komise nám nemůže diktovat, co máme dělat. Může pouze oznámit, že Francie musí vyrovnat hospodaření státu,“ řekl například v květnu prezident Francois Hollande.

Prvních 14 měsíců v úřadě se musel prezident Hollande potýkat s tlakem evropské exekutivy, aby jeho země snížila rozpočtový deficit a liberalizovala pracovní trh. V květnu dostala Paříž od EU dodatečné dva roky, aby do konce roku 2014 snížila schodek státního rozpočtu pod 3 procenta, jak vyžadují předpisy EU. Komisař Rehn tehdy zdůraznil, že je nezbytné, aby země využila čas, který dostala, k posílení své konkurenceschopnosti.

Avšak prezident Hollande čelí i opačnému tlaku. Jeho socialistická strana požaduje, aby udržel státní výdaje na současné úrovni a zvyšoval zaměstnanost. Počet lidí bez práce totiž neustále stoupá a dosáhl již 3,3 milionů osob (11 procent obyvatel).

Minulé čtvrtletí nicméně francouzská ekonomika pozitivně překvapila, když vykázala růst o 0,5 procent oproti předcházejícímu kvartálu, což oslabilo varovné hlasy předpovídající pokračující stagnaci francouzského hospodářství.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality