Paříž jen obtížně hledá evropské spojence pro úder proti Sýrii

05.09.2013
čtk

Francouzský premiér Jean-Marc Ayrault ve středu řekl, že pokud by chemický útok v Sýrii zůstal bez odezvy, šlo by o nesprávné poselství pro Írán a jeho kontroverzní jaderný program. Západ podezírá Teherán podezírá ze snahy o sestrojení jaderné bomby.

„Nečinnost by ohrozila mír a bezpečnost v celém regionu. Oč by se opírala důvěryhodnost našich mezinárodních závazků ohledně zabránění šíření zbraní hromadného ničení, včetně jaderných zbraní?“ prohlásil Ayrault na zvláštním zasedání francouzského parlamentu, který o syrské otázce jedná. „Jaké poselství bychom vyslali jiným režimům, mám na mysli Írán a Severní Koreu. Vzkaz by byl jasný: Můžete pokračovat,“ dodal.

Ayrault ale zároveň upozornil, že řešení syrské občanské války bude politické a nikoli vojenské. „Asadovi se musí ukázat, že nejsou jiná řešení než vyjednávání,“ upozornil Ayrault s tím, že dokud se Asad domnívá, že může „likvidovat“ opozici, nebude mít o vyjednávání zájem.

Společná reakce EU je stále jen v říši přání

Francie podporuje myšlenku vojenského úderu proti syrskému režimu jako trest za jeho údajné použití chemických zbraní. Od počátku tohoto týdne Paříž podle agentury AFP kontaktuje evropské partnery a šéfku unijní diplomacie Catherine Ashtonovou s nadějí na možnou společnou reakci Evropské unie. Situace je ale nepřehledná.

Podle zdrojů francouzské agentury by Paříž podpořila i takové společné prohlášení EU, které by „operační“ podporu vojenskému úderu přímo neposkytlo. Alespoň by se ale mohlo vyhnout formulacím, které by spojovaly intervenci s mandátem Rady bezpečnosti OSN. Její souhlas vzhledem k odmítavému stanovisku Ruska a Číny považuje Francie za nereálný.

Paříž je v Evropě vcelku osamocená pokud jde o vojenskou akci proti Damašku. Berlín účast ve vojenském zásahu vyloučil, proti se vyslovil i britský parlament. Jeho zamítavé rozhodnutí obratem ruky podpořila Belgie, považovaná za blízkého francouzského spojence. Itálie a Španělsko trvají na tom, že protisyrská akce musí podléhat souhlasu OSN.

Trestný úder proti Sýrii neschvaluje ani česká politická reprezentace. Premiér v demisi Jiří Rusnok je proti útoku na Sýrii a akci nepodporuje ani prezident Miloš Zeman. Česká diplomacie dala najevo, že za jedině účinné považuje diplomatické a mírové řešení vnitrosyrského konfliktu.

Zásah v Sýrii podporuje v EU sedm zemí

Jednoznačně pro zásah v Sýrii je z evropské osmadvacítky podle AFP Chorvatsko, Dánsko, Řecko, Lotyšsko, Rumunsko a Kypr. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius včera nicméně popřel, že by Paříž byla ve svém stanovisku izolovaná. „Akci podporuje Liga arabských států. Kromě toho nás podporuje řada evropských zemí, i když se do samotné akce zapojit nehodlají. Koalici rozšiřujeme,“ řekl ministr rozhlasové stanici France Info.

Konečnou bilanci stoupenců a odpůrců zásahu by francouzská diplomacie mohla upřesnit o víkendu během neformální schůzky ministrů zahraničí EU v litevském Vilniusu. Francouze bude při schůzce podporovat americký ministr zahraničí John Kerry, který je na jednání unijních ministrů přizván.

Rozdělená je podle AFP i samotná Francie. Pravicová opozice jen obtížně hledá jednotné stanovisko, rozděleni v názorech jsou i socialisté. Zelení jsou pro úder, proti zásahu je krajní levice a také pravice.

Britský premiér David Cameron dnes vyzval USA, aby proti Sýrii zasáhly. Zdůvodnil to obavami z dalších chemických útoků. „Dnes víme, že (syrský) režim použil v minulosti chemické zbraně nejméně čtrnáctkrát,“ prohlásil.

Náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Makdad dnes podle AFP řekl, že syrský režim neustoupí hrozbám Západu „ani v případě třetí světové války“. Dodal, že Damašek přijal veškerá nutná opatření k tomu, aby případnému vojenskému zásahu vzdoroval.

Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu dnes varoval před zhoršení situace kolem syrských uprchlíků, pokud nepřijde mezinárodní reakce na chemický útok. V případě, že stejný trend bude pokračovat a nedojde k mezinárodní reakce na to, obáváme se, že sousední země budou čelit mnohem většímu počtu uprchlíků,“ řekl. Podle červencových odhadů OSN je syrských uprchlíků v sousedních zemích přes 1,5 milionu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek