Europoslanci odložili hlasování o tabákové směrnici

06.09.2013
Euroskop

Hlasování Evropského parlamentu o změně tabákové směrnice bylo odloženo o měsíc a uskuteční se v říjnu. Důvodem pro změnu hlasování o kontroverzním předpisu byly podle některých europoslanců mimo jiné zářijové volby v Německu. Kritici, kteří s krokem nesouhlasí, ale tvrdí, že posunutí termínu je výsledkem působení tabákových lobbyistických skupin.

O revizi tabákové směrnice mělo plénum Evropského parlamentu jednat 10. září. Podle serveru Euractiv se představitelé hlavních středopravicových stran v Parlamentu (EPP, ALDE, ECR) rozhodli jednání odložit, a to na 8. října. „Tohle cynické cvičení je vyvoláno proto, aby tabáková lobby získala čas. O to víc ostudné je, že to byl právě Evropský parlament, který tlačil na Komisi, aby návrh legislativy předložil co nejdříve,“ uvedla Rebecca Harmsová ze strany Zelených.

Revize tabákové směrnice například požaduje, aby 75 procent z plochy cigaretových krabiček překrývalo varování o škodlivosti kouření. Podle navrhované legislativy by odzvonilo ochuceným cigaretám a regulace by čekala i elektronické cigarety. Současné litevské předsednictví chce vášnivou debatu o evropském kouření uzavřít do konce roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek