Kypr schválil legislativu potřebnou k získání další části pomoci

06.09.2013
čtk

Kyperský parlament v noci na dnešek na druhý pokus schválil legislativu, která je podmínkou pro získání další části mezinárodní pomoci. Legislativa umisťuje družstevní banky pod přímou kontrolu centrální banky. Její odmítnutí by podle agentury Reuters ohrozilo celý záchranný program.

Kypr se v březnu dohodl s mezinárodními věřiteli na záchranném úvěru v objemu deseti miliard eur (přes čtvrt bilionu Kč). Dohodu ale provázejí přísné podmínky, včetně zabavení části vkladů v kyperských bankách a redukce přebujelého bankovního sektoru.

Schválení legislativy umožní družstevním bankám získat 1,5 miliardy eur (téměř 39 miliard Kč) ze záchranného programu. Při prvním hlasování byla legislativa překvapivě odmítnuta poslanci levicové opozice, která nesouhlasí s podmínkami programu.

Proti těm ve čtvrtek před parlamentem protestovalo také několik stovek demonstrantů, kteří vykřikovali slogany a drželi transparenty kritizující záchranný plán.

Restrukturalizace bankovního sektoru těžce zasáhla kyperskou ekonomiku. Předpokládá se, že hrubý domácí produkt Kypru se letos sníží o 8,7 procenta. Napřesrok se očekává pokles o dalších 3,9 procenta. V roce 2015 by se ekonomika měla vrátit k růstu a stoupnout o 1,1 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek