Chorvatsku hrozí sankce kvůli evropskému zatykači

18.09.2013
čtk

Evropská komise upozornila, že přijme proti Chorvatsku sankce, protože země nechce změnit sporný zákon, který časově omezuje platnost evropského zatykače. Podle komisařky pro spravedlnost Viviane Redingové by mohlo jít i o zablokování přijetí nového členského státu Evropské unie do takzvaného schengenského prostoru volného pohybu. Chorvatský premiér Zoran Milanović nicméně bez ohledu na hrozící postih odmítl změnu urychlit.

Chorvatsko, které je od července 28. členem EU, přijalo pouhé tři dny před vstupem do unie nové znění zákona, které omezilo platnost evropského zatykače na činy spáchané po srpnu 2002. Tím byli z vydávání chorvatských občanů k trestnímu stíhání v zahraničí vyjmuty například zločiny spáchané za války v bývalé Jugoslávii v první polovině devadesátých let.

Rozruch vznikl kvůli případu někdejšího pracovníka chorvatské rozvědky Josipa Perkoviče, o jehož vydání roky marně usiluje Německo. Perković je podezřelý, že v roce 1983 nechal v Mnichově zavraždit chorvatského disidenta Stjepana Djurekoviče. Německá justice zahájila vyšetřování v roce 2005 a na Chorvata vydala mezinárodní zatykač. Jeho platnost ale sporný chorvatský zákon omezil.

„Sankce bude přijata, to je zcela jasné,“ prohlásila dnes Redingová na tiskové konferenci v Bruselu. Dodala, že Evropská komise má právo sankce zavést a bude se o tom radit s ostatními členskými státy. „Schengen je jednou z možných sankcí, ale jsou i jiné, jako například zrušení dotací či odložení finančních závazků,“ citovala komisařku agentura AFP. „Není to nic těžkého obnovit platnost zákona v původním znění,“ prohlásila rovněž Redingová.

Chorvatsko po ostré kritice ze strany unie kvůli změně zákona koncem srpna ujistilo, že má zájem upravit pravidla vydávání podezřelých do jiných zemí unie v souladu s evropským právem. Ale posléze dalo najevo, že úprava bude platit nejdříve v polovině příštího roku.

Premiér Milanović prohlásil, že jeho vláda nebude urychlovat změny sporného právního předpisu bez ohledu na bezprostředně hrozící sankce ze strany EU. Úpravy podle něj nevstoupí v platnost před červencem 2014. „Je to vnitřní záležitost Choravtska,“ zdůraznil podle agentury AP. „Nedovolím, aby s námi někdo vytíral podlahu,“ dodal prý.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek