S&P: Portugalsko bude potřebovat další finanční pomoc

19.09.2013
čtk

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor’s (S&P) dnes pohrozila, že během několika měsíců sníží hodnocení úvěrové spolehlivosti Portugalska. Upozornila zároveň, že tato zadlužená země asi bude potřebovat další finanční pomoc. S&P hodnotí úvěrovou spolehlivost Portugalska známkou BB. Nyní však umístila rating do režimu pozorování s výhledem na možné snížení.

Reformní opatření Portugalska podle S&P ohrožují slabá ekonomika a politická rizika. Agentura poukázala rovněž na rizika související s kroky ústavního soudu, který letos zamítl několik vládních reforem.

Portugalsko se předloni stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země se dohodla s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) na záchranné půjčce v objemu 78 miliard eur (asi dva biliony Kč). Záchranný program pro Portugalsko skončí v polovině příštího roku.

Portugalsko v zájmu ozdravování veřejných financí zvyšovalo daně, snižovalo vládní výdaje a omezovalo vládní služby, což vyvolává nespokojenost veřejnosti. V červenci se portugalská vláda kvůli nesouhlasu koaličního partnera s úspornými kroky téměř zhroutila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek