Berlusconi europoslancem za Estonsko? Nic není nemožné


Mariana Pítrová, Euroskop, 20.9. 2013

Do konce letošního roku se v Evropě měly uskutečnit už jen dvoje volby – stěžejní v Německu a posléze v Rakousku. Po rozsudku italského nejvyššího soudu ale není vůbec jisté, že k urnám půjdou jen německy mluvící voliči. Apeninský poloostrov by se předčasného hlasování mohl dočkat koncem listopadu, protože pravicový Lid svobody hrozí, že vypoví podporu vládě Enrica Letty. Ta měla přitom ozdravit hroutící se italské hospodářství a stabilizovat zoufalou situaci na pracovním trhu.

Budoucnost současného italského kabinetu skončila v nečekaných rukou senátního imunitního výboru, který měl za úkol rozhodnout o zbavení mandátu jednoho z členů horní komory. Tím není nikdo jiný než skandály opředený Silvio Berlusconi, jenž byl odsouzen ke čtyřletému vězení (respektive ročnímu díky amnestii) za daňové úniky společnosti Mediaset.

Běžná politická strana by v takové situaci odstřihla politika, který jí kazí image a pověst, nicméně Lid svobody je založen na kultu Berlusconiho natolik, že jsou jeho členové ochotni ohrozit celou vládu. Strana se po jarních volbách dohodla s Lettovou levicí na velké koalici. Nyní pět pravicových ministrů vyhrožuje, že opustí vládu, pokud bude šéf jejich strany zbaven senátorského mandátu. Deník La Repubblica dokonce spekuluje už o možném termínu předčasných voleb, které by se mohly konat 24. a 25. listopadu.

Imunitní výbor rozhodl ve středu v noci a doporučil senátu, aby šestasedmdesátiletého politika mandátu zbavil. Proti byl jediný člen, senátoři definitivně rozhodnou v půlce října. Podle italských médií měl Berlusconi ještě před rozhodnutím senátního výboru natočit nahrávku pro případ svého neúspěchu, v němž kritizuje údajnou justiční zvůli ze strany „levicových soudců“ a média měla materiál získat den před zasedáním senátorů. To se také stalo a ke štěstí současného premiéra se jeho předchůdce o vypovězení poslušnosti italskému kabinetu nezmínil. Místo toho vyzval Italy k potřebě reformovat justici, oznámil návrat Lidu svobody k názvu Forza Italia. Svým příznivcům pak vzkázal: „Vždy zůstanu s vámi, i když budu zbaven všech funkcí. Vyzývám vás, čestní a rozumní Italové, reagujte a protestujte!“

Moje srdce bije pro Estonsko

Zatím to vypadá, že v nevinu kontroverzního expremiéra věří jen jeho stranické ovečky, a tak se Berlusconi rozhodl obrátit na soudy mimo domovskou Itálii, konkrétně na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Právníci bývalého premiéra ještě věří, že domácí ústavní soud by mohl případ zvrátit. Tvrdí, že zákon, podle kterého má být odsouzený zákonodárce zbaven politických funkcí, působí retroaktivně, protože vstoupil v platnost až po pravomocném rozsudku nad Berlusconim.

Deník Il Messagero tento týden přišel se zprávou, podle které Berlusconiho spolustraníci uvažují, že jejich šéf by mohl získat zpět imunitu, kdyby do květnových evropských voleb kandidoval za jiný stát než Itálii. Ve hře je Estonsko, kde má vliv expremiérův přítel a developer Ernesto Preatoni, píše italský list.

I když Berlusconi zatím o odchodu z velké koalice nemluvil, jeden z jeho ministrů a korunní princ Lidu svobody Angelino Alfano naznačil, že v příštích dnech může být v Itálii politicky dusno. „Důsledky rozhodnutí senátního výboru vyhodnotíme v následujících dnech. Berlusconi dorazí do Říma a rozhodneme se, jak budeme dál postupovat,“ nechal se slyšet Alfano.

Autor: Mariana Pítrová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality