Nové uhelné elektrárny v Polsku EU sleduje

26.09.2013
čtk

Evropská komise i Evropský parlament pozorně sledují plány na výstavbu nových uhelných elektráren v Polsku. ČTK to
sdělil člen Evropského parlamentu Jo Leinen. Upozorňuje mimo jiné, že plán na výstavbu dvou nových bloků po 900 megawattech v elektrárně u polského města Opole kritizují členové všech velkých politických uskupení v Evropském parlamentu, protože odporuje směrnici o technologii CCS. Ta umožňuje zachytávání emisí oxidu uhličitého a jeho ukládání v geologických formacích.

Stavební povolení pro nové bloky bylo podle Leinena vydáno bez posouzení toho, zda tyto bloky budou na technologii CCS připraveny, jak požaduje směrnice. Polské soudy totiž rozhodly, že toto posouzení není povinné, protože směrnice nebyla transponována do polské legislativy.

„Porušení zákona EU je nepřijatelné a musí být penalizováno. Komise potvrdila, že členské země nejsou zbaveny povinnosti dodržovat směrnice EU ani v případě, že se jim je nepodaří transponovat (do legislativy),“ upozornil člen Evropského parlamentu Sirpa Pietikainen. Konečný termín pro transponování směrnice CSS vypršel v červnu 2011. Komise o měsíc později zahájila s Polskem kárné řízení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek