EU chce méně byrokracie. Jen zrušení „okurkové normy“ šetří 25 mld. ročně

03.10.2013
čtk

Evropské právo a unijní regulace by měly být pružnější a jednodušší, pomáhat podnikání a příliš nezasahovat občanům EU do života, míní Evropská komise. Ve středu představila program zrušení, spojení či úpravy legislativy v mnoha oblastech. Předseda komise José Barroso to označil za pragmatický pohled na budoucnost evropské regulace několik měsíců před evropskými volbami v roce 2014.

Barroso a jeho tým v posledních týdnech ve veřejných vystoupeních několikrát použili věty, které bylo dosud možné slyšet spíše z úst euroskeptických kritiků evropské integrace. O tom, že ne vše je potřeba upravovat z evropské úrovně hovořil šéf komise v září ve svém projevu před Evropským parlamentem. „Evropa musí být velká ve velkých věcech a malá v malých,“ prohlásil tehdy.

74 procent Evropanů chce méně byrokracie

Podklady k programu komise připomínají, že 74 procent unijních občanů pokládá Evropu za přebyrokratizovanou. Komise proto na základě prověrky dosavadní podoby právních aktů navrhuje jednodušší praxi v oblastech jako je informování a participace zaměstnanců, obchodní statistiky, firemní právo, rozhodování o vízech, pravidla kabotáže nebo způsob deklarování daně z přidané hodnoty.

Stávající Barrosova komise též opustí některé své nápady, například o bezpečnosti práce kadeřnic, ochranu před pasivním kouřením či direktivu o půdě. Jde o oblasti, kde pokračuje hodnocení, zda je u nich evropská úprava potřeba či kde už bylo zjištěno, že tomu tak není. A opustí se také návrhy, které se v procesu schvalování mezi evropskými institucemi na dlouho „zasekly“, například směrnice o statistikách týkajících se oceli.

Některé kroky komise směrem k jednodušším pravidlům už nyní posuzují členské země či Evropský parlament. Jde třeba o legislativu týkající se zdraví zvířat, která nahrazuje 37 stávajících právních dokumentů a další podobné normy. Zjednodušit a elektronické systémy používat by měla schvalovaná nová procedura veřejných zakázek a komise už předložila návrh na změny pravidel firemních daní.

Miliardové úspory

Jen elektronická fakturace DPH by mohla podle komise ušetřit až 18 miliard eur (468 miliard korun) ročně. Pět milionů malých firem by mělo těžit ze záměru jednodušších pravidel pro finanční zprávy, zmíněn byl jednotný evropský patent či škrty zjednodušující směrnici o službách.

V rámci programu úředníci komise procházejí desítky tisíc legislativních aktů a hodnotí jejich potřebnost a dopad. Na základě konzultací se zástupci firem byl také vytvořen přehled norem, které jsou největší zátěží pro podnikání.

Včera komise zveřejnila, že od roku 2005 jich bylo zrušeno skoro 5600. V roce 2008 to byla například často s posměchem zmiňovaná pravidla o zakřivenosti okurek z roku 1996. Původně měla především chránit spotřebitele, zrušení této skupiny však podle Evropské komise zřejmě šetří okolo 970 milionů eur (asi 25 miliard korun) ročně.

Mezi léty 2007 až 2012 se podle komise o 26 procent snížilo administrativní zatížení firem, což mělo přinést úspory přes 32 miliard eur (asi 832 miliard korun). Dalších pět miliard eur (asi 130 miliard korun) mají přinést úspory, které budou důsledkem nyní schvalovaných opatření.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek