Irové rozhodují, zda kvůli úsporám zruší Senát

04.10.2013
čtk

Ponechá si Irsko dvoukomorový parlament, anebo z úsporných důvodů Senát zruší? O tom rozhodne dnešní referendum. Pro zánik horní komory je podle průzkumů většina voličů, jakož i hlavní politické strany a irská vláda.

Lidové hlasování je nezbytné kvůli tomu, že zrušení horní komory vyžaduje změny v ústavě. Někteří komentátoři vidí v referendu i ventil všeobecné nespokojenosti s politikou v Irsku vůbec, a to kvůli rozčarování z drsných dopadů krize na někdejšího „keltského tygra“ evropské ekonomiky.

„Irové museli v posledních letech přistoupit na obrovské oběti. Není důvod, aby politická třída neudělala totéž,“ argumentuje poslankyně Regina Dohertyová, která vede kampaň za zrušení horní komory. Provoz Senátu podle jeho odpůrců vyjde na 20 milionů eur ročně (asi půl miliardy korun); naopak podle stoupenců Senát stojí ročně jen asi sedm milionů eur (asi 180 milionů korun) a vytváří potřebnou protiváhu vůči dolní komoře.

Irský „Seanad“ má 60 členů, z nichž 11 jmenuje předseda vlády, šest volí univerzity a 43 vybírají místní zájmové skupiny obyvatelstva. Funkční období je pětileté.

Horní komoru parlamentu zrušilo v posledních letech například Chorvatsko na jaře 2001 – prý proto, že neplnila své úkoly a byla „sterilním odpůrcem“ dolní komory. V předchozím půlstoletí zrušily horní komoru svého parlamentu například Švédsko (1970), Turecko (1980), Dánsko (1953), Nový Zéland (1951), Jižní Korea (1960), Peru (1992), Venezuela (1999) či Senegal (2012).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek