Moody’s: Kyperské banky potřebují navýšit kapitál o 1,5 mld. eur

04.10.2013
čtk

Kyperské banky zřejmě budou potřebovat navýšit kapitál o dalších 1,5 miliardy eur (38,3 miliardy Kč), aby se vyrovnaly s růstem špatných úvěrů způsobeným prudkým poklesem ekonomiky. Uvedla to ve zprávě ratingová agentura Moody’s Investors Service.

Podle Moody’s budou kyperské banky a další finanční ústavy potřebovat tyto peníze navíc ke slíbeným 2,5 miliardám eur vyčleněných z pomoci od Evropské unie. Kypr již podle podmínek záchranného úvěru v objemu deset miliard eur zavřel jednu z největších bank v zemi a zabavil střadatelům část jejich úspor na rekapitalizaci druhé největší banky. Celkem má Kypr od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu získat deset miliard eur.

Moody’s v letošním roce očekává pokles ekonomiky o 12 procent. To je mnohem horší odhad než prognóza zahraničních věřitelů, podle které se má hrubý domácí produkt snížit o 8,7 procenta. Příští rok má podle agentury pokles zpomalit na 6,4 procenta.

Moody’s odhaduje, že podíl problémových úvěrů na celkovém objemu poskytnutých úvěrů činil na konci loňského roku 26 procent. Do konce letošního roku má pak stoupnout nad 35 procent. Agentura dodala, že výhled pro kyperské banky nadále zůstává negativní. Výhled Moody’s nezměnila od května 2009, napsaly agentury ANSA a Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek