Šéf řeckých neonacistů počká na soud ve vazbě

04.10.2013
čtk

Šéf řeckých neonacistů Nikolaos Michaloliakos je ve vazbě. Spolu s ním tam po úterním rozhodnutí skončili i další dva poslanci strany Zlatý úsvit – Jannis Lagos, který údajně nese na vraždě nepřímou odpovědnost, a Christos Pappas považovaný za ideologa strany a pravou ruku Michololioakose.

Michaloliakos byl zadržen minulou sobotu spolu s několika dalšími spolustraníky. Řecká justice po jeho výslechu rozhodla, že politik bude na soud čekat ve vazbě. Vůdce řeckých neonacistů čelí obvinění kvůli vraždě levicového aktivisty a populárního zpěváka Pavlose Fisase, k níž došlo v polovině září.

Vláda prodloužení vazby uvítala, zástupci Zlatého úsvitu to označili za nespravedlivé a neústavní. „Ti, kteří věří v demokracii, podpoří boj proti neonacismu,“ komentoval situaci řecký ministr veřejného pořádku Nikos Dendias, jehož citoval deník Eleftherotypia. Zlatý úsvit v prohlášení uvedl, že zadržení jeho vůdce bylo „nařízeno zahraničními mocenskými centry“. Podle něj jde o perzekuci lídra „třetí nejsilnější strany v zemi“.

Michaloliakos je podezírán z toho, že nesl přímou odpovědnost za nelegální aktivity strany. Je označován za autoritářského vůdce, který s nostalgií vzpomíná na vojenskou diktaturu v Řecku na přelomu 60. a 70. let a který se zhlíží v německém nacistickém diktátorovi Adolfu Hitlerovi.

Michaloliakos, stejně jako ostatní zadržení, jakoukoli vinu odmítá. Obviněním se brání s tím, že extremista, který se k vraždě levicového aktivisty přiznal, nebyl členem strany.

Průzkumy veřejného mínění dlouhodobě umísťují stranu ve volebních preferencích. Média spekulují, že se vláda bude snažit přimět justici k vynesení rozsudků nad nejdůležitějšími činiteli Zlatého úsvitu před obecními volbami na jaře
příštího roku.

Od roku 1974, kdy padla v Řecku vojenská vláda, jde teprve o první případ, kdy byl ve funkci zatčen nějaký šéf strany či poslanec. Vláda se nyní připravuje na převzetí půlročního předsednictví Evropské unie, což bude od
1. ledna. Mnozí lidé doma i v zahraničí řecké vládě vyčítali, že je vůči Zlatému úsvitu až příliš benevolentní.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek