Europoslanci budou hlasovat o tabáku

08.10.2013
čtk

Europoslanci budou v dnešním ostře sledovaném hlasování rozhodovat o návrzích na tvrdší regulaci některých tabákových výrobků v EU. Plány počítají mimo jiné se zákazem prodeje cigaret s ovocnými příchutěmi či se zvětšením zdravotních varování. Opatření mají podle Evropské komise snížit přitažlivost tabáku pro mladé. Tabákové společnosti a kritici ale tvrdí, že plány by mohly podpořit nelegální obchod a ohrozit tisíce pracovních míst v EU.

Podle navrhovaných změn, jejichž přípravu provázel podle některých europoslanců tvrdý lobbing tabákových obrů, by varovný text a obrázek měl pokrývat až tři čtvrtě procent přední a zadní strany krabičky. Mentolky, které mají na evropském trhu podle komise podíl přibližně pět procent, by měly být zakázané, stejně jako tenké cigarety slim, jejichž podíl je o procentní bod větší. Další návrhy pak zavádí regulaci elektronických cigaret jako léčivých přípravků. To by však podle kritiků mohlo znamenat omezení prodeje těchto výrobků.

Pokud europarlament změny podpoří, přijde na řadu jednání s členskými státy. Většina z nich je pro rychlé přijetí nové směrnice. Česká republika se ale odkazuje na hrozbu ztráty stovek pracovních míst a k návrhu pravidel se vyjadřuje odmítavě, stejně jako Německo či Polsko.

Podle Bruselu bude menší počet kuřáků pro členské státy znamenat přímé úspory ve výdajích na zdravotní péči ve výši kolem půl miliardy eur ročně. Studie zadaná tabákovým gigantem Philip Morris International ale uvádí, že směrnice může vést ke ztrátě 175.000 pracovních míst v EU a více než 2000 pracovních míst v ČR.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek