Janukovyč jednal v Krakově o přidružení Ukrajiny k EU

08.10.2013
čtk

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč jednal v polském Krakově o perspektivám přidružení Ukrajiny k Evropské unii. Partnery mu byli prezidenti Polska, Itálie a Německa. Jednání s Bronislawem Komorowským, Giorgiem Napolitanem a Joachimem Gauckem se koná osm týdnů před summitem Východního partnerství v Litvě, kde má Kyjev s EU asociační dohodu podepsat.

Polsko je v EU hlavním přímluvcem ukrajinského přidružení. Komorowski na tiskové konferenci prohlásil, že oba státy pojí „strategické partnerství“. Varšava hodnotí optimisticky vyhlídky Kyjeva na podpis asociační dohody a smlouvy o bezcelní zóně a věří, že summit v litevském Vilniusu skončí pro Ukrajinu úspěšně, prohlásil polský prezident.

S Janukovyčem Komorowski projednával „otázky, které jsou ještě otevřené“. „Hovořili jsme o likvidaci posledních překážek, které stojí v cestě úspěšnému summitu ve Vilniusu,“ konstatoval polský prezident, aniž se zmínil o kauze Tymošenkové, která je hlavním symbolem a překážkou.

Mluvčí německé vlády znovu zopakoval připravenost Berlína přijmout Tymošenkovou k léčení, pokud ji prezident Janukovyč svým dekretem omilostní. I sama Tymošenková, která si v Charkově léčí nemocnou páteř a německý „azyl“ donedávna odmítala, je prý ochotna „v zájmu ukrajinské integrace“ do Berlína na léčení vycestovat. To hlavní – tedy Janukovyčův podpis pod prezidentskou milostí – ale zatím chybí.

Státy Evropské unie včetně Polska opakovaně prohlašují, že bez osvobození Tymošenkové není podpis asociační dohody s Ukrajinou možný. Agentura Reuters napsala, že Janukovyčovo dlouhé váhání je možná projevem promyšlené taktiky – ukrajinský prezident dobře ví, že EU by odmítnutím Ukrajiny riskovala její příklon k Moskvě. Tymošenková je stále hlavním
Janukovyčovým politickým sokem a prezident na jejím osvobození nemá žádný zájem.

Sama Tymošenková Janukovyčovi rozhodování nijak neusnadňuje. Z charkovského vězení nedávno vzkázala, že její případný přesun do Berlína v žádném případě neznamená politické příměří. Janukovyč se podle ukrajinských médií obává, že v případě jejího vítězství v prezidentských volbách v roce 2015 by ho čekal podobný osud, jaký on sám po vítězných volbách v roce 2010 přichystal Tymošenkové.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek