Srbové a Kosovci (asi) urovnali v Bruselu spor

08.10.2013
čtk

Srbsko a Kosovo v Bruselu urovnaly nový spor o vstup srbských představitelů do Kosova. Bělehrad kvůli němu hrozil přerušením dialogu o normalizaci vztahů. Představitelka EU pro zahraniční záležitosti Catherine Ashtonová, která setkání s premiéry Srbska Ivicou Dačičem a Kosova Hashimem Thaçim zprostředkovala, označila schůzku „za důležitou a užitečnou“. Dačić podle DPA dokonce jednání považuje „za jedno z nejúspěšnějších“, Priština pak za „konstruktivní“.

Spor se týkal zákazu vstupu čelních srbských představitelů na území Kosova, jehož sever obývá početná srbská menšina. Dačić před týdnem ve středu pohrozil přerušením dalšího jednání s Kosovem. Reagoval tak na rozhodnutí kosovské vlády nepovolit mu návštěvu Kosova, kterou plánoval v souvislosti s listopadovými místními volbami. Chtěl vyzvat tamní Srby, aby hlasování nebojkotovali, ale naopak se ho v hojném počtu zúčastnili.

Předtím navíc místopředseda kosovské vlády Hajredin Kuçi prohlásil, že od čtvrtka 3. října, kdy začala předvolební kampaň, až do jejího skončení 1. listopadu nebude povolen příjezd do Kosova žádnému srbskému činiteli.

„Dohodli jsme se na takovém mechanismu, který umožní srbským představitelům bez zábran navštěvovat Kosovo,“ citovala srbská státní televize RTS Dačiče, který podle APA neskrýval spokojenost s nočními rozhovory v Bruselu.

Podle DPA ale není jasné, zda si Priština výsledky schůzky vykládá stejně. Thaçi totiž prohlásil, že o povolení ke vstupu bude rozhodnuto v „souladu s řízením“. Šéf srbského úřadu pro Kosovo Aleksandar Vulin dodal, že srbští představitelé musí o povolení do Kosova požádat unijní misi EULEX.

Zmíněný zákaz se Priština v uplynulém týdnu snažila vysvětlil smířlivějšími výroky. Ministryně pro evropskou integraci Vlora Čitakuová na twitteru napsala, že šlo o nedorozumění. Žádný zákaz pro srbské představitele podle ní neexistuje, „ne“ prištinských úřadů se prý týkalo jen žádosti ohledně Dačičovy návštěvy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek