Evropští lidovci mění vedení strany

09.10.2013
čtk

Předseda Evropské lidové strany (EPP) Wilfried Martens ze zdravotních důvodů dočasně předal vedení nejvýraznějšího evropského středopravého politického uskupení. Oznámilo to tiskové oddělení EPP s tím, že stranu prozatímně povede šéf její frakce v Evropském parlamentu Joseph Daul.

Podle belgických médií je někdejší belgický ministerský předseda Martens v nemocnici od konce srpna. Problémy má mít v souvislosti s třicet let starou vážnou srdeční operací. Naposledy se politik objevil na veřejnosti 21. července při korunovaci nového belgického krále Philippa. Martens přitom údajně plánoval zůstat ve vedení strany nejméně do voleb do Evropského parlamentu v květnu příštího roku.

EPP chystá na příští březen do Irska velký předvolební kongres, který má především vybrat celoevropského volebního lídra. Je tak možné, že právě zde by se mohlo rozhodovat také o Martensově nástupci.

EPP nyní sdružuje 74 stran ze čtyř desítek zemí, včetně českých KDU-ČSL a TOP 09. Je nejsilnější frakcí Evropského parlamentu, má 274 europoslanců. Hlásí se k ní předseda Evropské komise José Barroso a také 13 hlav států a vlád zemí EU. Výrazní politici, kteří by EPP mohli vést, tedy nechybí. Někdejší belgický ministerský předseda Martens byl v čele evropské strany, na jejímž vzniku se podílel, od roku 1992. V roce 1936 narozený politik byl premiérem Belgie s krátkými přestávkami prakticky po celá 80. léta minulého století.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek