EK schválila převzetí aerolinek Olympic Air

10.10.2013
čtk

Evropská komise schválila záměr řeckých aerolinek Aegean Airlines převzít leteckou společnost Olympic Air. Firma by jinak zanikla a proto přestala být pro Aegean konkurenci, řekl eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Převzetím firmy a jejích tras se Aegean stane jediným klíčovým leteckým přepravcem v Řecku.

„Je jasné, že vzhledem k pokračující krizi v Řecku a velmi složité finanční situaci firmy samotné by Olympic musel v každém případě brzy z trhu odejít. Spojení tak nemůže mít další negativní dopady na hospodářskou soutěž, proto jsme jej podpořili,“ vysvětlil Almunia.

Díky ekonomické krizi klesla letecká přeprava z Atén od 26 procent. V roce 2009 tamní letiště odbavilo 6,1 milionu pasažérů, loni jen 4,5 milionu. Pokles pokračoval také v první polovině letošního roku.

Nynější pokus o převzetí je ze strany Aegean už druhým, první spojení v roce 2011 Komise odmítla povolit. Tehdy měl Olympic 32 letadel, nyní jich má jen 14. Od své privatizace v roce 2009 Olympic nikdy nebyl ve zisku, připomněl Almunia. Aegean by měl za vstup do Olympic Air zaplatit nynějšímu majiteli, investiční skupině Marfin, asi 72 milionů eur (skoro 1,9 miliardy korun).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek