Westerwelle odjíždí na Ukrajinu. Odveze si Tymošenkovou?

10.10.2013
čtk

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle si při návratu z cesty na Ukrajinu odveze do Berlína vůdkyni ukrajinské opozice Juliji Tymošenkovou. Spekuluje o tom ruské vysílání rozhlasové stanice Deutsche Welle. Německé ministerstvo zahraničí tuto informaci odmítlo potvrdit, ale ani ji nevyvrátilo.

Westerwelleho v Kyjevě očekávají ve čtvrtek. Oficiálním důvodem ministrovy dvoudenní návštěvy je účast v konferenci o programu Východního partnerství, jehož se Ukrajina účastní. Konference bude věnována nadcházejícímu summitu této organizace, který se koncem listopadu uskuteční v litevské metropoli Vilniusu. Hlavním bodem má být podpis asociační dohody s Ukrajinou, jehož součástí je dohoda o bezcelní zóně.

Jako podmínku podpisu těchto smluv si ale země Evropské unie kladou propuštění Tymošenkové z vězení, kde si odpykává sedmiletý trest za překročení úředních pravomocí. Vůdkyně ukrajinské opozice je už delší dobu hospitalizována v Charkově, kde si léčí nemocnou páteř. Právě léčebné procedury, jež jsou pro Tymošenkovou přichystány na berlínské klinice Charité, mají být formálním důvodem jejího odjezdu do Německa. Prezident Viktor Janukovyč ale zatím pokyn k jejímu omilostnění nevydal.

V polském Krakově počátkem týdne o situaci na Ukrajině před podpisem asociační dohody jednal Janukovyč s prezidenty Polska, Německa a Itálie. Podle ukrajinských novinářů bylo propuštění Tymošenkové z vězení důležitým, ne-li hlavním bodem jednání. Westerwelle by nyní mohl realizovat ujednání, kterých se v Krakově podařilo dosáhnout.

Německé diplomatické zdroje spekulace Deutsche Welle odmítly potvrdit; připustily nicméně, že Německo je připraveno k osvobození ukrajinské opoziční političky všemožně přispět. „Westerwelle ve funkci šéfa diplomacie končí, protože jeho svobodní demokraté v nedávných parlamentních volbách neuspěli. Pokud by se mu skutečně podařilo dovézt do Berlína Tymošenkovou, bylo by to oslnivé ukončení jeho diplomatické kariéry,“ uvedl německý rozhlas.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek