Schulz má podporu socialistů na šéfa Evropské komise

11.10.2013
čtk

Současný předseda Evropského parlamentu, německý sociální demokrat Martin Schulz je o kus blíž nominaci na post příštího šéfa Evropské komise za evropskou levici. Skupina socialistů v Evropském parlamentu dnes oznámila, že ve středu večer podpořila jeho kandidaturu na jeden z nejvlivnějších postů v unijní hierarchii.

Europoslanci budou o budoucím šéfovi rozhodovat příští rok po evropských volbách 22. až 25. května 2014. Skupina progresivní aliance socialistů a demokratů v EP je členskou organizací evropských socialistů (PES), která sdružuje podobně orientované strany a organizace v jednotlivých státech. PES se v rámci hledání budoucího šéfa komise rozhodla postavit společného kandidáta a na počátku měsíce otevřela nominační proces, který má trvat do 31. října.

Evropská komise má na rozdíl od Evropského parlamentu pravomoc navrhovat unijní zákony. Současným předsedou sboru komisařů je Portugalec José Manuel Barroso, který se však zatím možnosti třetího funkčního období na tomto postu nezřekl.

Skupina progresivní aliance socialistů a demokratů je druhou největší ze sedmi politických frakcí v Evropském parlamentu. Patří do ní 194 europoslanců ze všech členských zemí EU, včetně sedmi zástupců ČSSD.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek