Fülle navrhne Albánii status kandidáta na členství v EU

16.10.2013
čtk

Evropská komise v pravidelné zprávě o pokroku balkánských zemí na cestě do Evropské unie. Podle bruselských zdrojů dá mimo jiné najevo možnost otevřít další kapitolu v přístupových jednáních s Tureckem. Dokument zpracovaný komisařem pro rozšíření Štefanem Fülem má také navrhnout přiznání statusu kandidáta členství Albánii.

Pokud jde o Turecko, zpráva se zřejmě zmíní kriticky o násilných zásazích policie proti demonstrantům v létě v Ankaře. Upozorní, že pokrok ve vyjednávání s EU závisí na dalším postupu tureckých úřadů.

V případě Albánie by Füleho materiál měl konstatovat, že k udělení statusu kandidátské země by Tiraně neměly být předloženy žádné dodatečné požadavky. Konečné slovo v tom, zda Albánie tento status skutečně dostane, ale budou mít unijní členské státy, které musejí rozhodnout jednomyslně.

Očekává se, že Füle ocení viditelný pokrok v normalizaci vztahů mezi Srbskem a Kosovem, který by měly začátkem listopadu potvrdit místní volby v Kosovu. Zpráva však bude nabádat k pokračování tohoto procesu. Srbsko by mělo s unií zahájit přístupové rozhovory nejpozději v lednu 2014.

Příliš pozitivního hodnocení se asi nedočká Bosna a Hercegovina. Její představitelé se totiž stále nedokázali dohodnout na potřebných změnách ústavy k zajištění rovnoprávnosti menšin. A dokud země základní zákon patřičně neupraví, unie její přihlášku ke vstupu nepřijme.

Evropská komise podle všeho také opět vyzve k zahájení přístupových rozhovorů s Makedonií. Nadále tomu ale brání spor této bývalé jugoslávské republiky s Řeckem ohledně názvu Makedonie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek