Ministři financí EU dokončili vznik jednotného bankovního dohledu

16.10.2013
čtk

Ministři financí členských států dokončili proces vzniku jednotného bankovního dohledu eurozóny. Ten ve druhé polovině roku 2014 převezme ve spolupráci s národními regulátory kontrolu nad zhruba 130 největšími bankami z eurozóny i ze zemí, které eurem neplatí, ale rozhodly se k bankovnímu dohledu připojit. Česko jeho součástí není.

Ministři v Lucemburku uklidnili také poslední výhrady, které měla Velká Británie. Její zastoupení v EU pak výslednou dohodu v prohlášení pochválilo s tím, že je dobrým krokem pro finanční stabilitu eurozóny, ale ochranou jednotného trhu i zemí, které eurem neplatí.

Dohledová role ECB má být striktně oddělena od části, která se stará o měnovou politiku. V bance vznikne panel, který bude dohled připravovat. V něm budou mít plná hlasovací práva i zástupci zemí mimo eurozónu, které se k unii rozhodly přidat. Rozhodnutí panelu ale bude moci odmítnout Rada guvernérů ECB.

Se vznikem mechanismu už v září souhlasil Evropský parlament. Než dohled vznikne, provede ECB prověrku aktiv dotčených bank. Zátěžové prověrky bankovních domů v celé osmadvacítce chystá rovněž Evropský orgán pro bankovnictví (EBA). Tyto zátěžové zkoušky budou týkat i tří českých bank: ČSOB, České spořitelny a Komerční banky.

Druhou fází vzniku bankovní unie má být vznik fondu označovaného jako Single Resolution Mechanism (SRM), který by měl umět bankám v potížích přímo pomáhat. O tomto tématu se nyní vede nejsilnější debata, dohoda by podle plánu měla být hotova do konce roku. Například Německo chce co nejvíce chránit daňové poplatníky a poukazuje na možné potíže se změnami evropského práva. Země jako Španělsko, Francie či Itálie naopak tlačí na rychlý a jasný závazek členů, že bankám z potíží pomohou.

Podle eurokomisaře pro měnovou politiku Olli Rehna by měly případně nalezené problémy uvnitř bank v první řadě řešit soukromé peníze. Nebude-li to možné, pak veřejné finance na základě evropských pravidel o státní pomoci. Až jako třetí by do hry vstupoval Evropský stabilizační mechanismus (ESM). Ten nyní může pomáhat pouze nepřímou rekapitalizací bank, jak se to už stalo při pomoci Španělsku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek