Švýcarsko podepsalo úmluvu OECD o spoluprácí v daních

16.10.2013
čtk

Švýcarská vláda podepsala mezinárodní úmluvu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) o mezinárodní
spolupráci v daňových záležitostech. Švýcarsko se tak stalo 58. signatářskou zemí této úmluvy. Země tímto krokem dál podkopává jeden z pilířů svého bankovního tajemství, na jehož omezení vyvíjí Evropská unie a Spojené státy čím dál silnější tlak.

Úmluva OECD zavazuje daňové úřady členských zemí ke vzájemné výměně informací o daňových poplatnících. Cílem je bránit daňovým únikům. Švýcarsko však nehodlá poskytovat daňové informace automaticky, ale pouze na požádání jiných členů úmluvy v konkrétních případech.

Podpis úmluvy je jedním z kroků, které by měly zabránit, aby Švýcarsko figurovalo na seznamu zemí, které podle OECD v boji proti daňovým únikům nespolupracují s jinými. Dohodu musí ještě ratifikovat parlament, což může podle agentury Reuters trvat až rok a půl. O konečném přijetí či nepřijetí dohody může rozhodnout až referendum.

OECD přiznává, že její úmluva není z hlediska snahy o automatické sdílení daňových informací moc k užitku. Organizace má v úmyslu prosadit v rámci skupiny G20, tedy mezi největšími ekonomikami světa, aby se zavázaly k prohloubení automatického přístupu k daňovým informacím.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek