Eurásie nebo EU? Ukrajinci začínají směřovat západně

17.10.2013
čtk

Integrace s Ruskem v tzv. Eurásii je mezi Ukrajinci stále méně populární. Naopak pro podpis integrační smlouvy s Evropskou unií je 53 procent občanů. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, jehož výsledky publikoval list Ukrajinska pravda. Sblížení s Evropu neschvaluje třetina dotázaných.

Ukrajina má koncem listopadu podepsat dohodu o přidružení k EU, pokud ovšem do té doby vyjde na svobodu vězněná vůdkyně opozice Julija Tymošenková. Alternativní volbu nabízí Moskva, která by Ukrajinu ráda viděla v nově budovaném euroasijském celním svazu. Prezident Viktor Janukovyč ruské vábení odmítá, souběžné členství v obou celních uniích není technicky možné.

Ukrajinská veřejnost vidí lepší perspektivu v celním svazku s EU. Vytvoření zóny volného obchodu, které je součástí asociační dohody s EU, schvaluje 47 procent Ukrajinců, celní svazek s Moskvou jen 34 procent. Pětina dotázaných nemá jasný názor.

Názorové rozdělení země

Charakteristické pro Ukrajinu je etnické rozdělení země, které se promítá i do názorů na sblížení s Evropou. Zatímco sever a hlavně západ Ukrajiny rozhodně podporuje integraci s EU, ruskojazyčný jih a východ země preferuje hospodářskou alianci s Ruskem. Střed země včetně metropole Kyjeva bývá tradičně na vahách, nyní se ale podle průzkumu přiklání spíše k evropské variantě.

Pokud Ukrajina skutečně asociační dohodu s EU podepíše, nečeká ji podle mínění Ukrajinců ze strany Ruska nic dobrého. Šestapadesát procent dotázaných je přesvědčeno, že Moskva v takovém případě vystaví Kyjev zvýšenému politickému i ekonomickému tlaku. Na západě země jsou o takové perspektivě přesvědčeny dokonce dvě třetiny dotázaných.

Mezi otázkami ankety byl i dotaz na možnost vytvoření jednotného „slovanského“ státu, který by sdružoval Ukrajinu, Rusko a Bělorusko. Pro jeho zřízení se vyslovilo 38 procent dotázaných, což je nejméně za poslední tři roky. Polovina Ukrajinců takovou vizi rozhodně odmítá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek