Komise se soudí s Belgií. Nechce platit daň za elektřinu

18.10.2013
čtk

Evropská komise se hodlá soudit s Belgií. Nelíbí se jí totiž, že v účtech za elektřinu a plyn musí platit daně, které vybírá bruselský region. U belgických soudů také od roku 2011 žádá vrácení peněz, které už belgické metropoli na daních zaplatila.

Podle Protokolu o výsadách a imunitách jsou orgány EU, jejich pohledávky, příjmy i majetek osvobozeny od přímých daní. Vlády členských států také mají „kdykoli je to možné“ promíjet nepřímé daně, které tvoří součást ceny větších nákupů pro své úřední potřeby.

Právě na tuto pasáž protokolu se Evropská komise odvolává a ve věci se obrátila na Soudní dvůr EU. Komise nesouhlasí s postojem belgické vlády, podle kterého se tato výjimka na regionální daně nevztahuje.

Daňová výjimka má podle komise zajišťovat, že členské země nevydělávají na tom, že na jejich území sídlí unijní instituce. Na daně by se totiž v opačném případě prostřednictvím svých příspěvky do rozpočtu EU skládaly ostatní členské země.

Nejde přitom o malou částku, mezi roky 2004 a 2008 Evropská komise zaplatila čtyři miliony eur (asi 104 milionů korun). S každou složenkou tato částka narůstá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek